Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako razmnožiti sukulente iz većih i starih listova?

Kako razmnožiti sukulente iz većih i starih listova?

 

Sukulentne biljke spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen. Većina ih ima voštani zaštitni sloj na stabljici i lišću, što također pomaže sačuvati vlagu. U sukulentne biljke spadaju kaktusi, agave, čuvarkuće i drugi. Jedan od najpopularnijih je, takozvano, drvo novca koje, kako mu i ime kaže, privlači pozitivnu energiju i bogatstvo

Bilo to istina ili ne, radi se o atraktivnim biljkama koje se vrlo lako može razmnožiti. Možda ste i sami primijetili da je listić koji je otpao slučajnom nepažnjom ili zbog nestašne mačke, pustio korjenčiće u zemlji pa zašto ga onda ne biste razmnožili i poklonili prijateljima, rodbini ili jednostavno povećali svoju kolekciju

 

  • Prvo vam je potrebna zemlja, a najbolja je mješavina zemlje za kaktuse i perlita, u omjeru “pola pola”. U slučaju da nemate perlit, poslužit će i samo zemlja za kaktuse.
  • Za razmnožavanje će vam poslužiti bilo koja posuda (plastična kutija od sladoleda ili kakva druga posuda koju ćete na taj način reciklirati).
  • Zemlju lagano poškropite, ali ju nemojte natopiti.
  • Uzmite samo jedre listiće (pune vode, ne smežurane) i položite ih na pripremljenu zemlju. Nemojte ih zagrtati zemljom.
  • Za nekoliko dana, primijetit ćete kako su pustili korjenčiće.
  • Jednom tjedno ih poprskajte vodom, a korijen će se širiti. Ponekada će se korijen pojaviti na rezu, a nekada će se pojaviti i korijen i mala biljčica.
  • Kada se dovoljno razgranalo, list s korijenom lagano zagrnite zemljom ili posadite u drugu, manju posudicu u koju ste stavili istu mješavinu zemlje, a kasnije će poslužiti kao dekorativan poklon.
  • I dalje zalijevajte nekoliko puta tjedno, ovisno o vlazi u zraku, ali s vrlo malo vode. Ako je zrak presuh, zalijevajte tri puta tjedno.

 

Nakon što su se lijepo ukorijenili, na vrh zemlje možete staviti kamenčiće koji će zadržavati vlagu i izgledati vrlo atraktivno. 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja