Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Boja cvjetova hortenzije uvjetovana je s pH tla. Plavi cvjetovi hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu, dok su bijeli i ružičasti cvjetovi karakteristični za alkalno ili neutralno to. Drugim riječima, kisela tla s pH nižim od 5.5 obojat će plave cvjetove, dok tla s pH višim od 5.5 obojat će ružičaste, a ponekad i crvene cvjetove. Neutralno tlo (pH 6-7) stvarat će kombinacije plavih i ružičastih cvjetova. Na bijele cvjetove, pH tla nema utjecaja, te će bijeli cvjetovi ostati takvima. Odnos boje i pH tla ipak je malo kompliciraniji nego što se čini. Cijeloj priči doprinosi dostupnost iona aluminija, kao i sposobnost njegova usvajanja pojedinog kultivara. Uzgojem hortenzija u posudama, promjena boje je brža jer je jednostavnija prilagodba pH supstrata u posudi u odnosu na pH tla.

Promjena boje hortenzija je moguća, ali rezultati nisu odmah vidljivi. Za postizanje željene nijanse potrebno je nekoliko mjeseci, čak i cijela vegetacijska sezona. Jednostavnije je promijeniti plave cvjetove u ružičastu nego obrnuto. Ako se odlučite na ovakav eksperiment, preporučuje se izvoditi ga samo kod hortenzija starosti minimalno dvije godine. Time im se omogućuje vrijeme oporavka nakon prve sadnje. Potrebno je napomenuti kako će promjena reakcije tla negativno utjecati na biljke koje rastu u blizini. Prije svega, testirajte pH tla i savjetujte se sa stručnjakom vrtnog centra ili poljoprivredne apoteke.

1. Promjena cvjetova hortenzije u plavu boju

Nakon određivanja pH tla, dodaje se aluminijev sulfat u tlo kako bi se snizio pH. Aluminijev sulfat se prema uputama pomiješa s vodom te zalije u području biljke. Zatim se dodaje gnojivo s visokim udjelom kalija i niskim fosfora, čime se održava intenzitet plave boje. Za zakiseljavanje tla, može se dodati gnojivo za kulture koje zahtjevaju kiselu reakciju tla (rodondendroni, aronija). Umjesto gnojiva može se koristiti kava, izmrvljene ljuske jaja, kore agruma te borove iglice.

2. Promjena cvjetova hortenzije u ružičastu boju

Hortenzije mogu postići ružičastu boju tek kada je u tlu nedostatak aluminija. To se postiže dodavanjem dolomita. Pri dodavanju ne treba pretjerivati kako tlo ne bi postalo prealkalno uz pojavu nedostatka drugih hranjiva. Idealnije je rješenje sadnja hortenzija u posudi. Supstrati najčešće ne sadrže aluminij, te neće doći do ponovne promjene u plavu boju. Nakon toga dodaje se gnojivo s visokim udjelom fosfora, jer se time hortenziji sprječava pristup aluminija.

Na tržištu su dostupna posebna gnojiva za promjenu boje cvjeta hortenzije, ali ako uspijete postići promjenu boje, dodavanjem veće količine aluminija ili dolomita neće se pojačati intenzitet boje. Ona će ovisiti ponajprije o kultivaru, ali i o vremenskim uvjetima tijekom sezone, stresa kojeg biljka podnosi i promjena u okolišu. Biljke koje su u blizini betonskog temelja ili betonirane staze neće postati plave zbog vapna koje se ispire iz betona.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja