Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kako pripremiti dijete na selidbu?

Kako pripremiti dijete na selidbu?

Iako novi dom može pružiti veći komfor i kvalitetu svakodnevnog života, to ne umanjuje činjenicu kako svaka selidba sa sobom donosi i određenu količinu stresa koji se tiče organizacije. I dok je kod odraslih taj stres povezan s pripremanjem novog prostora za useljenje, njega nisu pošteđena niti djeca koja će se odjednom naći u novom životnom prostoru na koji nisu navikla. Taj stres može biti pojačan kod djece školske dobi, koja ponekad moraju promijeniti školu, a samim time i prijatelje i vršnjake na koje su navikla. Stoga je važno djecu uključiti u proces selidbe ali i odlučivanja o određenim stvarima koje vas čekaju.

Razgovor

Kada ste donijeli ovako važnu odluku, prije početka samih priprema, trebali biste razgovarati s djetetom i objasniti mu što to točno za njega znači. Probajte djetetu dati što detaljnije informacije o onome što vas očekuje. Na dječja pitanja odgovarajte što je iskrenije moguće – nemojte skrivati negativne strane, ali u razgovoru naglasak stavite na sve pozitivne stvari koje ga u novom domu očekuju. Također, budite spremni na negativne reakcije (poput suza), te ih prihvatite bez podizanja tona i ljutnje. Zapamtite kako je promjena okoline mnogo stresnija za dijete koje još nije formiralo krug poznanstava koja bi mogla prebroditi udaljenost, te ga čeka proces ponovnog upoznavanja velikog broja vršnjaka (pogotovo u vrtiću ili osnovnoj školi).

Uključite dijete u proces selidbe

Nakon što ste kroz nekoliko razgovora djetetu objasnili razloge preseljenja, kao i pozitivne i negativne stvari, tu nije kraj. Poželjno je dijete i uključiti u sam proces preseljenja. Organizirajte zajednički posjet novom stanu/kući i prije nego što je spreman za useljenje, i s djetetom pokušajte vizualizirati kako će koja prostorija izgledati. Upitajte svoje dijete kako bi željelo da njegova soba izgleda. Uključivanjem djeteta u proces preseljenja postići ćete da se i ono osjeća kao sudionik, te ćete skrenuti njegovu pažnju s mogućih negativnih strana.

Što nakon preseljenja

Kada ste napokon ušli u svoj novi dom, uvijek će postojati sitnice koje još treba urediti, pogotovo kod namještenja prostora. Iako za to uvijek treba vremena, pobrinite se da je u trenutku dolaska u novi stan/kuću, barem djetetova soba kompletno namještena. Tada se dijete može lakše koncentrirati na ostale aspekte ove promjene, kao što su upoznavanje vršnjaka u novom kvartu i školi/vrtiću, ali i samog prostora u krugu novog mjesta u koji ste doselili. Ako dijete kreće u novu školu, probajte razgovarati s učiteljima koji već znaju kako je djetetu potrebno određeno tranzicijsko vrijeme kako bi se počelo osjećati ugodno u novoj sredini. Neki stručnjaci kažu da je za privikavanje potrebno okvirno šest tjedana, no ova je brojka prilično individualna. Vi ste tu da mu budete podrška, te nema razloga za zabrinutost ako taj proces potraje i dulje.

Budući da živimo u vremenu u kojem je komunikacija na daljinu uvelike olakšana tehnološkim dostignućima, potičite dijete da putem telefona ili interneta (uz vaš nadzor), održi kontakt s prijateljima iz bivše škole. S njima tada može razmijeniti iskustva koja je doživio u novoj sredini, te shvatiti kako nova sredina ustvari ne znači uvijek napuštanje života na koji su do tada navikli.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja