• No products in the cart.
Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako prepoznati dobru presadnicu?

Kako prepoznati dobru presadnicu?

Biljka ima razvijena 4 prava lista, kod visoke rajčice iznimno 6-7 listova. Stabljika je čvrsta, ali ne odrvenjela. Listovi su zdrave zelene boje karakteristične za povrtnu vrstu ili sortu.
Tamnozelena boja listova upućuje na preveliku ishranu dušikom. Bolje je ukoliko biljka ima svjetlije zelenu boju. Tada se bolje prilagođava i brže kreće na polju.

Kod kupnje presadnica povrća često se razočarate, a većinom se radi o uzgoju povrća od hibridnog sjemena. Sjeme hibrida višestruko je skuplje od sjemena sorata. Takve biljke zahtijevaju intenzivan uzgoj uz primjerenu gnojidbu, prihranu, zaštitu, navodnjavanje i druge posebne agrotehničke mjere da bi dale ono što ste očekivali.
Dakle, takva se presadnica ne može isplativo proizvesti po cijeni presadnice iz sortnog sjemena. Prvenstveno se to odnosi na presadnice rajčice i paprike.

Sjeme uzeto od hibrida daje normalne presadnice, katkad i bujnije, debljih listova od standardne sorte i to Vas privuče. Međutim, problem se javlja kad biljka počinje cvasti. Cvjetovi su sitni i već tada možete posumnjati u hibridnost povrća jer će ono dati i malo slabih plodova. Na tržištu presadnica povrća najvažnije je imati povjerenje u proizvođača ili dobavljača presadnica povrća koji Vam jamči za sortnost povrća.

Izvor: Urbani poljoprivrednik

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja