Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Kako pH vrijednost vratiti u ravnotežu?

Kako pH vrijednost vratiti u ravnotežu?

Idealna pH razina je 7.35. Sve niže od toga označava kiselost, a više lužnatost. Niska pH razina može povećati rizik od nastanka niza bolesti i oštećenja. Tijelo tada ne može iskoristiti vitamine i minerale koje unosite, a probavni sustav ne radi uravnoteženo.

Posljedice niske pH razine se mogu primijetiti i na izgledu kože i kose. Možda ćete osjećati probleme sa spavanjem, glavobolje, infekcije i biti skloniji nastanku niza bolesti. To će se odraziti i na vaše raspoloženje kada razina pH vrijednosti nije uravnotežena.

pH vrijednost je moguće održavati stabilnom uz usvajanje jednostavnih navika. No, prije usvajanja tih navika svakako trebate prestati s nezdravim navikama, kao što su unos brze i procesuirane hrane, pušenje i prekomjerna konzumacija slatkiša, i grickalica.

Kada prestanete s nezdravim životnim navikama, u svoju prehranu počnite uvoditi biljke koji pomažu u postizanju i održavanju ravnoteže pH vrijednosti. Namirnice koje uzrokuju kiselost trebate zamijeniti namirnicama koje uzrokuju lužnatost, kao što su namirnice bogate kalijem, kalcijem, magnezijem i natrijem. Svakako trebate povećati unos voća, povrća, grahorica, sjemenki, orašastih plodova, začina i začinskog bilja.

Bademi i bademovo mlijeko

Uz regulaciju pH vrijednosti, bademi će regulirati razinu kolesterola i potaknuti sagorijevanje stanica masti. 100g badema sadrži čak 27% kalcija, 25% željeza i 44% proteina od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Amarant

Osim što ima alkalno svojstvo, odličan je izvor proteina, vitamina i minerala koji su ključni za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma. 100g amaranta sadrži 16% kalcija, 42% željeza od ukupne preporučene dnevne vrijednosti i 14g proteina.

Artičoke

Imaju alkalno svojstvo, odličan su izvor antioksidanata, čiste jetru i potiču rad probavnog sustava. 100g artičoka sadrži 20% vitamina C, 12% vitamina K i 17% folne kiseline od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Šparoge

Šparoge imaju alkalno svojstvo, odličan su izvor antioksidanata i potiču detoksikaciju. 100g šparoga sadrži 15% vitamina A, 9% vitamina C i 12% željeza od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Avokado

Avokado je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina i kalija. Ima odlična nutritivna svojstva i smanjuje kiselost tijela. 100g avokada sadrži 17% vitamina C, 3% vitamina A i 27% vlakana od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Bosiljak

Bosiljak ima alkalna svojstva, a uz to sadrži visoku razinu flavonoida koji potiču zdravlje cjelokupnog organizma. 100g bosiljka sadrži 175% vitamina A, 345% vitamina K i 18% kalcija od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Cikla

Cikla će vam pomoći da podignete pH vrijednost. Ona treba biti neizostavan dio prehrane jer je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži fitonutrijent betalain koji ima odlična antikancerogena svojstva. 100g cikle sadrži 8% vitamina C, 11% vitamina K, 75% folne kiseline od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Brokula

Brokula je jedna od najzdravijih namirnica i upravo zbog toga biste ju trebali konzumirati 3 do 4 puta tjedno. Ona podiže pH vrijednost. 100g brokule sadrži 135% vitamina C, 11% vitamina A i 4% kalcija od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Prokulice

Prokulice podižu pH vrijednost, a uz to su odličan izvor niza vitamina, minerala i vlakana. 100g prokulica sadrži 142% vitamina C, 15% vitamina A i 8% željeza od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Kupus

Osim što ima alkalno svojstvo, istraživanja su pokazala da kupus može smanjiti rizik od različitih vrsta raka i pomoći u prevenciji širenja stanica raka. 100g kupusa sadrži 54% vitamina C, 3% vitamina A i 5% kalcija od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Mrkva

Mrkva podiže pH vrijednost, odličan je izvor vitamina, vlakana i kalija. 100g mrkve sadrži 336% vitamina A, 10% vitamina C i 3% kalcija od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Cvjetača

Dolazi iz iste porodice biljaka kao prokulice i brokula pa upravo zbog toga ima i slična svojstva za zdravlje. Odličan je izvor vlakana i vitamina C. 100g cvjetače sadrži 77% vitamina C, 2% kalcija i 2% željeza od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Chia sjemenke

Chia sjemenke mogu podići pH vrijednost, a vrlo ih je jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i imaju antikancerogeno djelovanje. 100g chia sjemenki sadrži 20% željeza, 20% kalcija i 10% vitamina A od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Maslačak

Maslačak potiče detoksikaciju, regulira razinu krvnog tlaka i kolesterola. Ima odlična nutritivna svojstva. Naime, 100g maslačka sadrži 54% vitamina A, 32% vitamina C i 10% kalcija od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Sjemenke lana

Podižu pH vrijednost, a vrlo ih je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Osim sjemenki lana, možete koristiti i ulje od sjemenki lana. 100g sjemenki lana sadrži 46% željeza, 37% kalcija i 2% vitamina C od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Češnjak

Češnjak podiže pH vrijednost, ima odlična antikancerogena svojstva, regulira razinu krvnog tlaka i potiče detoksikaciju. Jedan češanj češnjaka sadrži 2% vitamina C od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Đumbir

Ima alkalno djelovanje i potiče detoksikaciju. Brojna istraživanja su pokazala da đumbir sudjeluje u prevenciji niza bolesti. Jedna žličica đumbira sadrži čak 8mg kalija.

Limun

Suprotno uvriježenome mišljenju, limun ima alkalno djelovanje. Potiče rad probavnog sustava i detoksikaciju. 100g limuna sadrži 51% vitamina C, 2% kalcija i 2% željeza od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Maslinovo ulje

Ovo je jedna od najzdravijih vrsta ulja. Potiče sagorijevanje stanica masti i detoksikaciju. Jedna žlica maslinovog ulja sadrži 1.4 grama mononezasićenih masnih kiselina i 9.8 grama polinezasićenih masnih kiselina.

Peršin

Peršin je jedan od najpristupačnijih biljnih začina, potiče detoksikaciju i ima odlična antioksidacijska svojstva. Jedna žlica peršina sadrži 8% vitamina C, 6% vitamina A i 1% željeza od ukupne preporučene dnevne vrijednosti.

Izvor: centarzdravlja.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja