Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako očuvati Božićnu zvijezdu?

Kako očuvati Božićnu zvijezdu?

 

Vršni listovi biljke mogu biti različito obojeni i ne predstavljaju cvijet Poinsetije. Pravi cvjetovi su smješteni u centru lisne rozete, žuti su i neupadljivi. Obojeni listovi formiraju zvijezdu i otuda naziv ove divne biljke. Listovi Poinsetije mogu biti s ravnim ili izrezanim rubom lista, a postoje različite vrste što se tiče obojenosti vršnih listova koji mogu biti: crveni, bijeli, žuti, prošarani bijelim mrljicama koje mogu biti manje ili veće i druge boje. Danas je vrlo veliki izbor Božićnih zvijezda što se tiče boje listova. Postoji preko 100 različito obojenih varijeteta.

 

 

1. Kupovina Božićne zvijezde

Prilikom kupovine ne uzimajte biljke koje su umotane u celofan, jer takva biljka vrlo brzo odbacuje listove. Listovi ne smiju otpadati. Cvjetovi trebaju biti žuto-zelenkasto ili crvenkasto obojeni bez peludnog praha. Ako na cvjetovima ima peludnog praha to nam je znak da je biljka pri kraju cvjetanja i da će ubrzo ući u period mirovanja. Dobro pregledajte listove da nema štetnika ili simptoma oboljenja. Najopasniji i najčešći štetnik koji se javlja na biljci je bijela mušica koja se zavlači u pazušce listova, iscrpljuje biljku sisanjem biljnih sokova. Možete ih odstraniti brisanjem komadićem vate ili nekim od prirodnih sredstava.

Grmić treba biti dobro razvijen, kompaktan i oko 2 puta veći od lončanice. Ako je temperatura ispod 15°C, prilikom transporta umotajte cijelu biljku papirom ili je stavite u dovoljno veliku kartonsku kutiju kako bi je što bolje zaštitili od niskih temperatura na koje je vrlo osjetljiva i lako smrzava.

 

 

2. Uvjeti uzgoja Božićne zvijezde

Ovo je tropska biljka koja za svoj rast i razvoj zahtijeva toplinu i vlagu. Troškovi proizvodnje su dosta skupi, jer se radi o vrlo osjetljivoj biljci. Kada kupite Božićnu zvijezdu ne trebate je držati na propuhu, blizu klima uređaja. Ne podnosi promjene temperature. Optimalna temperatura je između 18 i 20°C. Temperatura nikad ne smije biti niža od 15°C, jer će dovesti do propadanja biljke. Tijekom cvjetanja potrebno je umjereno zalijevati. Ona ne voli previše vlažnu zemlju.

 

 

3. Njegovanje poslije cvjetanja

Nakon što završi cvjetanje, biljka ulazi u period mirovanja, listovi otpadaju, a grančice Božićne zvijezde skratite za 10cm. To će pospješiti grananje. Zalijevanje smanjite, posebno u sljedeća 2 mjeseca. Na proljeće biljke presadite i osigurajte im dobru drenažu. Tijekom ljeta trebaju dobro osvjetljenje, redovno zalijevanje, ali ne pretjerujte. Kako bi ponovo imala obojene listove i krasila vaš dom, potrebno joj je od početka studenog osigurati potpuni mrak u trajanju od 15h. Kako bi to postigli, pokrijte lončanicu dovoljno velikom kartonskom kutijom.

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja