Naslovna  /  Fina papica   /  Kako napraviti domaći jogurt u tri jednostavna koraka

Kako napraviti domaći jogurt u tri jednostavna koraka

Njegova dodatna prednost jest i to što ga lako možete napraviti. Izrada domaćeg jogurta ne zahtijeva posebnu opremu u kuhinji. Osim toga, bit ćete zaista sigurni u njegovu kvalitetu.

Sastojci:

    1 l svježeg domaćeg mlijeka (najbolje iz ekološkog uzgoja, sobne temperature)
    1,5 dl jogurta-startera (čvrsti jogurt ili kiselo mlijeko, sobne temperature)

1. korak:

Svježe mlijeko zagrijte gotovo do vrenja pa ostavite da se ohladi na 35-40 stupnjeva (provjerite kuhinjskim termometrom).

2. korak:

U toplo mlijeko dodajte čvrsti jogurt ili kiselo mlijeko.

Pazite – mlijeko ne smije biti niti pretoplo (jer će uništiti jogurtne kulture), niti prehladno (jer se bakterije u jogurtu u tom slučaju neće razmnožiti).

3. korak:

Sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi. I vaš jogurt iz kućne radinosti je gotov!

Prije konzumacije odvojite 2 žlice za iduću pripremu omiljenog napitka. Pripremljeni jogurt konzumirajte što prije jer što dulje stoji, to više gubi svojih vrijednih sastojaka.
Kao starter možete koristiti čvrsti jogurt iz trgovine te punomasno domaće mlijeko koje će pridonijeti većoj gustoći jogurta.

Odlučite li se pak za mlijeko s manje masnoće, dobit ćete jogurt malo rjeđe teksture.

Izvor: alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja