Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako krizanteme sačuvati do proljeća?

Kako krizanteme sačuvati do proljeća?

 

Kako se bliži blagdan Svih Svetih, krizanteme, od minijaturnih do ogromnih, već su preplavile tržnice, trgovačke i vrtne centre. Sigurno se pitate, zašto taj raskošan grmić cvjetova od pahuljasto bijelih, preko nježno žutih, žarko narančastih do zagasito crvenih, ne posaditi u jesen u svoj vrt? Nemojte ni pokušavati.

 

 

Krizantema se sadi u proljeće

Krizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proljeće. No, krizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke. One su tada u punom cvatu, a jednom kada je cvijet u punom cvatu, došao je do svog vrhunca, piše almanac.com.  Zato uvijek kupujte krizanteme s pupićima jer će vam tada dulje trajati.

 Kada bi se krizanteme od kolovoza nadalje posadile u zemlju, u većini slučajeva ne bi preživjele zimu u područjima ni s jednoznamenkastim minusima. Razlog je taj što krizanteme posađene na kraju sezone ili u fazi cvjetanja, energiju ne usmjeravaju ka korijenju što je važno za održavanje biljke preko zime, nego u cvijet. Zato ih je najbolje posaditi u proljeće.

 

 

Sačuvajte ih do proljeća u pravim uvjetima

Što možete napraviti da biste ih sačuvali preko zime? Nakon što su ocvale, unesite ih na hladno (do 10°C) i tamno mjesto poput podruma i slične prostorije. Ne skidajte lišće ni cvjetove s biljke, a zemlju sve vrijeme držite vlažnom.

 

 

Biljku van posadite na proljeće, nakon posljednjeg mraza.

 U slučaju da u vrtu već imate krizanteme, pripazite ako živite u području gdje se temperatura zimi redovito spušta ispod nule, jer krizanteme tada mogu smrznuti. Zato je bolje ne orezivati je prije zime, nego ostaviti lišće i stabljike koje će pomoći da krizantema preživi zimu. Svakako dodajte i 10 do 15 cm malča radi zaštite.

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja