Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kako djeci školske praznike učiniti zanimljivim?

Kako djeci školske praznike učiniti zanimljivim?

Sati igre na otvorenom uvijek su realna opcija, možda i pokoji dan kod udaljenih bake i djeda ili tjedan dana na ljetovanju. Dok još, u međuvremenu, ostaju brojni dani koje valja maksimalno iskoristiti. Ponekad je djeci zaista problem pronaći zanimaciju, jer djeci, pojedine stvari čim se nalaze izvan svoje dnevne (školske) rutine izrazito brzo dosade. Ako u vašem mjestu i nema nekih posebnih organiziranih sadržaja za djecu tijekom školskih praznika ili ih jednostavno ne možete priuštiti, pročitajte naše savjete kako ujedno zabaviti i animirati dijete tijekom školskih praznika.

Dozvolite da im bude dosadno

Za vrijeme školske godine, djeca obično žive u svakodnevnoj rutini izvršavanja školskih i izvanškolskih obaveza te su rijetko prepušteni dosadi i mogućnosti vlastitog odabira provođenja slobodnog vremena. Kada odzvoni posljednje školsko zvono, obaveze prestaju, a uglavnom i rutina. Uglavnom ubrzo nakon ushićenja i saznanja da ne moraju na neko vrijeme u školske klupe, kod djece nastupa dosada. Odnosno, to je onaj famozni “ne znam kud bi sa sobom”. Dosada dapače, nije ništa loše, već se iz nje razvija kreativnost, a nastaje uglavnom zato jer su djeca naučena tijekom školske godine živjeti po roditeljskim pravilima i rasporedu. Iako im zapravo i nije dosadno, već sami uglavnom smatraju da je tako, nastaje zato što se djeca moraju sama pobrinuti za svoje dnevne aktivnosti i biti kreativna. Dakle, ako im je malo dosadno – to je zapravo i jako dobro! Dajte im vremena i prostora da sami shvate što ih veseli i s čim bi se zapravo htjeli igrati i baviti.

Podijelite im zadatke i zaposlite ih

Poneka obaveza i kućanski zadatak neće škoditi. Na zidnu obiteljsku ploču obaveza ili papir rasporedite zadatke poput spremanja kreveta, hranjenja kućnih ljubimaca, usisavanja, pospremanja posuđa.. Laki zadaci koji osim što ispunjavaju vrijeme, nikako nisu na odmet kod učenja odgovornosti i ispunjavanja obaveza u kućanstvu i obitelji.

Posjetite lokalnu knjižnicu

Brojne knjižnice imaju besplatne ljetne programe za osnovnoškolce. Posjetite vašu lokalnu knjižnicu, raspitajte se o programima koje nude, a u slučaju nedostatka istih, motivirajte dijete na čitanje i posudbu knjiga prilagođenih njegovoj dobi, ali van školske lektire i po vlastitu izboru. Na taj način možete uvelike utjecati na razvoj čitalačkih navika kod mališana, a ljetno slobodno vrijeme i manjak školskih obaveza pravo je razdoblje upravo za stvaranje čitalačkih navika.

Osigurajte im kreativno izražavanje

Ako imate dijete koje se ionako voli kreativno izražavati, a ponekad u nedostatku vremena jednostavno ne stigne, školski praznici su idealan period za to. Ako dijete i nije kreativno nadahnuto, potaknite kreativnost. Prikupite materijale poput kartona, rola od toalet papira, predmete iz okoliša. Osigurajte osnovno: škare, ljepilo i prostor za igru. Ovisno o preferencijama, dozvolite djetetu da izrađuje po vlastitim željama ili sugerirajte izradu nečeg što bi po djetetovim dosadašnjim interesima moglo izazvati sate i sate kreativno provedene zabave. Za odabir tema i način izrade kreativnih predmeta koristite brojne web stranice ili društvene mreže.

Zasadite vrt

Ako imate mogućnost sadnje vlastitog povrća u vrtu zasadite ga uz pomoć djece. Angažirajte ih u čupanju trave ili svakodnevnom zalijevanju. Na taj način djeca će shvatiti značenje odgovornosti prema biljkama i hrani te najviše od svega, naučiti će cijeniti vrijeme i trud koji je potrebno posvetiti povrću prije nego izraste i prije nego je spremno za konzumaciju. Kako bi djeci bilo zanimljivije, osigurajte im određenu autonomiju. Primjerice, dozvolite im da sami odluče o jednoj ili više vrsta povrća koju žele zasaditi odnosno što kasnije žele konzumirati. Sadnjom vrta i podjelom zadatka u održavaju imate aktivnost koja će ih barem djelomično, održavati zauzetim tijekom cijelih školskih praznika.

Odite na jednodnevne izlete

Kako bi ljeto učinili nezaboravnim, edukativnim, ali i zabavnim, odite na jednodnevne obiteljske izlete. Bilo da se odlučite na izlet u neki nacionalni park ili rezervat prirode, dvorac ili muzej, prekrasnu Slavoniju, Istru i Primorje ili istražite što nudi Dalmacija osim mora, djeca će zasigurno biti oduševljena viđenim. Djeci će, ali svakako i vama, promjena okoline makar i na jedan dan – odgovarati, a pritom će još danima nakon biti prepuni dojmova, dok uspomene na zajedničke trenutke ipak ostaju za cijeli život.

Igrajte društvene igre

Društvene igre odličan su način kako se zabaviti i učiti, a da pritom može sudjelovati cijela obitelj. A duge ljetne večeri bez obaveza odličan su period kada se možete zaigrati i uživati u igri i satima zabave.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja