
Kako cvjetaču pretvoriti u zdraviju verziju bešamela
Bešamel je jedan od onih umaka kojeg obožavamo zbog kremoznosti, jednostavne pripreme i svestranosti kada je u pitanju spajanje u zbilja velikom broju jela. Ipak, brašno i maslac, već i sami znamo, i nisu najzdraviji spoj. Upravo zato, donosimo vam recept za sjajnu alternativu za koju će vam trebati tek jedna glavica cvjetače, malo maslaca, mlijeko, voda i začini.
Kada se skuha i spoji s ostatkom namirnica, cvjetača će dati divne i nježne okuse, a zatim je vrijeme da umak kombinirate u omiljenim jelima. Koristite ga umjesto bešamela u lazanjama, pripremite umak od cvjetače, vratite ga na štednjak, dodajte mu najdraže vrste ribanog sira, pa pomiješajte s tjesteninom. Ubacite u pećnicu i uživajte u zdravijoj varijanti američkog klasika Mac&Cheese.
Ovakvim umakom možete puniti palačinke, dodati im šunku i sira, zarolati, pa pržiti u ulju ili zapeći u pećnici. Također, dodati ga možete i u rižoto umjesto maslaca, kako biste dobili savršenu kremoznost ili pak špinatu kada pripremate omiljeni špinat na mlijeku.
Potrebno vam je:
– 1 veća glavica cvjetače
– 3 režnja češnjaka
– 2 žlice maslaca
– 5 šalica temeljca ili vode
– Prstohvat timijana
– Pola šalice mlijeka
– Žličica soli, Papar
Priprema:
1. Češnjak nasjeckajte na sitno, na tavi otopite maslac, pa pirjajte češnjak dok ne omekša. Pripazite da ne zagori.
2. Cvjetaču odvojite na cvjetove, ubacite ju u temeljac ili vodu, pa kuhajte oko 10 minuta ili dok cvjetača ne omekša.
3. U blender ubacite cvjetaču, dodajte šalicu temeljca ili vode, češnjak, timijan, sol, papar i mlijeko.
4. Blendajte dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka i začina.
Dobar tek!
Izvor:Gastro_hr