Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kada je vrijeme za premještanje djeteta u vlastitu sobu?

Kada je vrijeme za premještanje djeteta u vlastitu sobu?

Konkretan odgovor zapravo i ne postoji, isto kao i na vječnu debatu da li je ispravnije da dijete spava u krevetu s roditeljima ili u vlastitu krevetiću. Ništa od toga nije manje ili više ispravno. Kako bi odluka o premještanju djeteta u vlastitu sobu i krevet bila olakšana, najvažnije je osluškivati vlastito dijete i njegovu spremnost na promjenu. Nagla promjena okoline bez djetetova sudjelovanja teško će uroditi plodom, a kod djeteta može stvoriti otpor prema novom prostoru.

Brojni roditelji smatraju kako će se kod djeteta nakon premještanja u vlastitu sobu poremetiti i djetetov, ponekad teško uspostavljeni, ritam spavanja. Naravno, kod određene djece tranzicija ponekad i je teška i pomalo stresna, no kod pojedine zapravo je i olakšanje. Spavanje u vlastitoj sobi kod pojedine djece donosi olakšanje i bolje spavanje tijekom noći. Naime, kod neke djece dolazi do noćnih buđenja i traženja roditelja isključivo zato što znaju da se roditelji nalaze u neposrednoj blizini i jer su svjesni da će im odmah po plakanju ili zazivanju doskočiti i pružiti ono što žele, a uglavnom je riječ samo o utjehi. Osim toga, poneka djeca imaju izrazito lak san pa se bude na svaki zvuk šuškanja, a samim time premještanje u vlastitu sobu im donosi olakšanje i željenu tišinu.

Osim što je vlastita soba potpuno nova situacija i veliki događaj za dijete, veliki je i važan događaj i za roditelje, posebno za majke koje ponekad prilikom premještanja pate od anksioznosti zbog odvajanja. No, važno je znati da je dijete na sigurnom i zapravo u blizini roditeljske sobe te će ako što zatreba roditelji brzo biti u stanju reagirati i pružiti djetetu potrebno.

Kod premještaja u vlastitu sobu, ako je dijete dovoljno staro da bi razumjelo, dozvolite mu da sudjeluje u oblikovanju sobe, neka samo odabere boju zidova, zidne naljepnice ili omiljene postere, pa i u odabiru namještaja i sitnica za sobu. Tako će shvatiti da će to biti samo njegov mali raj i osjećat će se ugodno i zaštićeno.

Kada je preporučeno vrijeme za spavanje u krevetu i sobi?

Kao što je već spomenuto, teško je odrediti fiksnu dob za vlastiti krevetac i sobu, no preporučeno vrijeme bilo bi između 1 i 3,5 godine djeteta. Iako pojedina djeca spavaju u vlastitoj sobi već s nekoliko dana ili tjedana starosti, druga se opet teško prilagođavaju i s navršenih 5 godina. Pravila zaista nema. Kod nekih je premještanje u krevet nužno, jer djeca su jednostavno prerasla krevetić te svojim penjanjem ugrožavaju vlastitu sigurnost te su stoga roditelji primorani premjestiti ih u krevet.

Osim toga, kod neke djece premještaj u vlastitu sobu ili samo krevet, važnu ulogu ima i skori dolazak sestre ili brata. Kod brojnih roditelja riječ je isključivo o nedostatku prostora za dva krevetića u roditeljskoj sobi, pa je starije dijete uglavnom tada primorano prilagoditi se na vlastitu. U tom slučaju, važno je nastojati dijete na vrijeme pripremiti na promjene kako se ne bi dodatno osjećalo “ugroženo” radi dolaska novog člana u obitelj.

Premještanje u vlastitu sobu ili samo u krevet “za velike” jedan je od brojnih izazova odrastanja s kojim se djeca suočavaju na različite načine. Neka djeca tu promjenu gotovo da i ne osjete ili se s njom nose odlično, dok drugoj pada vrlo teško. Vrlo je važna roditeljska ustrajanost, prezentacija novog stanja, ali i empatija kako se djeca ne bi odjednom osjećala naglo odvojenom ili odbačenim od roditelja.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja