Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kad mama kaže „Ne“, a baka „Naravno da smiješ“…

Kad mama kaže „Ne“, a baka „Naravno da smiješ“…

Srećom, uz male pravovremene intervencije može se izbjeći sveopći rat i loši obiteljski odnosi zbog ovog problema te olakšati život na zadovoljstvo svih uključenih.

Ujedinite snage

Za početak identificirajte probleme, razgovarajte o tome sa svojim partnerom te se pripremite zauzeti stav. Vrlo je važno da su roditelji ujedinjeni u ovakvim situacijama, jer će to pokazati bakama i djedovima odlučnost i nepostojanje prostora za vlastite interpretacije pravila.

Ako vaš partner nije svjestan situacije koja se događa, uzmite si vremena i objasnite mu – bitno je da ga imate na svojoj strani prije ozbiljnog razgovora s vašim ili njegovim roditeljima. Ovisno radi li se o ženinim ili muževim roditeljima, glavnu riječ treba preuzeti onaj čiji su to roditelji – a kako bi se izbjeglo nepotrebno zatezanje odnosa.

Ostanite smireni

Nema razloga da se ulazi u raspravu dok su svi nervozni ili u trenutku kada se događa baš ono što roditelji žele da baka i djed izbjegavaju raditi s unucima. Tada postoji velika vjerojatnost da rasprava krene krivim putem i da se izgovore teške riječi. Pozovite ih na ugodno druženje u opuštenoj atmosferi i to bez djece.

Prvo, imajte na umu da možda nisu shvatili vaša pravila, pa ih je najbolje ponovo istaknuti – osobito ona čije vam kršenje smeta. Kako će ovaj razgovor teći ovisi i o karakteru bake i djeda. Ako su dominantni tipovi više će efekta imati ako ponudite malo fleksibilnosti u izvršavanju vaših pravila. Npr., dozvolite im pola sata ili sat vremena odstupanja od odlaska na počinak kada su djeca vikendom s njima. Ako baka i djed nemaju dominantan stav, bit će dovoljno i da ih samo podsjetite koliko biste cijenili da se drže pravila.

U redu je podsjetiti ih na pravila

Vrijeme će pokazati kako je razgovor utjecao na problem. Ipak, neke će stvari s vremenom postati navika, a ako ipak primijetite da se neka pravila blago zaobilaze nema ništa loše u tome da baku i djeda podsjetite na vaš razgovor.

Roditelji uglavnom već mogu i predvidjeti situacije u kojima bi ih bake i djedovi mogli „potkopavati“, pa tada mogu djelovati i preventivno. Uvijek budite sigurni da su primili na znanje koliko cijenite kada poštuju vaše želje i vjerojatno će se i oni osjećati bolje kada znaju da su učinili nešto da vama olakšaju svakodnevicu.

Razgovarajte više

Zapamtite da su i baka i djed nekada bili aktivno uključeni u roditeljstvo i da je teško isključiti se iz te uloge. Osobito ako je vaše dijete njihov prvi unuk nije uobičajeno da će se povući i sve samo promatrati iz prikrajka. Oni čak mogu osjećati da vam pomažu – dozvoljavaju vam da uzmete predah – preuzimajući neke od vaših uloga.

Zajedničko svim bakama i djedovima je da unucima dozvoljavaju raditi stvari koje im roditelji nikad ne bi dopustili da rade. A to najčešće dovodi do sukoba s roditeljima. Jasna i izričita komunikacija je ključ rješenja ovih problema, ali i suosjećanje je vrlo važno. „ Jasno nam je da želite da je Ana sretna dok je s vama, ali zbog toga što joj dozvoljavate nama je kod kuće puno teže ponovo uspostaviti pravila.“

Objasnite im da je važno da dijete ne dobije dojam da nakon što mu nešto zabranite to može dobiti tako što otrči baki i djedu. Ako se dijete olako izvuče iz kršenja pravila i drugi put će osjećati da je u redu da to učini. Uključite i baku i djeda jer će se osjećati korisnijima. „Naporno radimo kako bismo sve uskladili s Aninim potrebama i zaista nam treba vaša pomoć.“

Razgovarajte i razmotrite cjelokupnu situaciju, te potom pokušajte zajedno doći do rješenja.

Kad stvari izmaknu kontroli

Ponekad su baka i djed svjesni koliko su se dominantno postavili u ovom odnosu. Možda se ne slažu s vašim roditeljskim stilom (osobito ako se razlikuje od njihovog) ili misle da vi niste sposobni biti dobar roditelj vašem djetetu. Tada oni ne odustaju lako. Uvrijedit će se na vaše optužbe, te inzistirati na tome da je njihov pristup bolji ili čak u potpunosti ignorirati vašu zabrinutost.

Možete pokušati pojačati poruku koju im želite poslati. „Tako to mora biti, sviđalo vam se to ili ne. Osjećam da je to najbolje za Anu.“

Apsolutno pravilo je da baka i djed ne smiju s unucima raspravljati o tome kakav ste vi roditelj. U suprotnom bi se uskoro moglo dogoditi da dijete dolazi s ovakvim izjavama: „Baka misli da ste vi prestrogi“, „Djed kaže da mi prerijetko dajete čokoladice“ ili „Baka misli da prerano idem spavati“. Možete to riješiti tako da za stol sjednete djecu i baku i djeda te objasnite da ista pravila vrijede kod mame i tate, kao i kod bake i djeda. Ovako, nitko se neće moći izvlačiti da nije znao.

Ako se situacija niti nakon ovoga ne mijenja, morat ćete donijeti neke važne odluke. Ukoliko se bake i djedovi ne mogu pomiriti s vašim odlukama te i dalje potkopavaju vaš autoritet pred djecom, morat ćete odlučiti koliko zapravo želite da oni budu uključeni u odrastanje i odgoj vaše djece.

Možete ograničiti druženja s unucima na ona uz vašu prisutnost kako biste bili sigurni da zadržavate prevlast ili ih udaljiti od djece ako smatrate opravdanim u određenoj situaciji.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja