Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Jesu li “vruće kupke” opasne za trudnice?

Jesu li “vruće kupke” opasne za trudnice?

Jedan od mogućih načina za uklanjanje ovih tegoba je i korištenje vrućih kupki, no jesu li one opasne za žene u blaženom stanju?

Kupke tijekom trudnoće mogu djelovati opuštajuće na trudnice, ali stručnjaci savjetuju da se ipak prakticiraju s posebnim oprezom. Neka su istraživanja dokazala da vruća kupka tjelesnu temperaturu ne podiže odmah na opasnu razinu- za to je potrebno deset minuta (duže ako ramena i ruke nisu uronjeni u vodu i ako temperatura vode iznosi 39 stupnjeva Celzijevih ili manje). No, kako se individualne reakcije i okolnosti razlikuju od osobe do osobe, treba igrati na sigurno i ne uranjati trbuh u vruću vodu. Stopala, međutim, mogu se namakati bez ograničenja.

Sve što tjelesnu temperaturu podiže iznad 38 stupnjeva Celzijevih i neko je vrijeme održava toliko visokom, može biti štetno za embrij ili fetus u razvoju, osobito tijekom prvih mjeseci trudnoće. U prvom tromjesečju pregrijavanje (vruće kupke, saune, jacuzzi) može uzrokovati malformacije ploda- malformacije neuralne cijevi ili spontani pobačaj, a kasnije tijekom trudnoće može dovesti i do pada tlaka i dehidracije trudnice zbog čega se može smanjiti prokrvljenost u krvnim žilama posteljice.

Posebno treba izbjegavati vruće kupke ako su trudnice sklone infekcijama mokraćnih puteva ili rodnice, posebno bakterijama Escherichia coli i enterokoka. Prevencije radi, također se ne preporučuje kupanje u zajedničkim bazenima ili wellness centrima jer je tako daleko veća mogućnost prijenosa bakterija i gljivica.

No, sve žene u blaženom stanju koje vole kupke ne moraju razmišljati o nekim drugim oblicima opuštanja jer kupke u trudnoći nisu zabranjene svima. Trudnice koje imaju potpuno urednu trudnoću bez dokazanih infekcija ili rizika od prijevremenog poroda mogu si povremeno priuštiti kupku, pazeći pritom na temperaturu vode koja ne smije prelaziti 38 stupnjeva Celzijevih, a zadržavanje u vodi ne smije biti duže od 20 minuta, a pritom treba piti dovoljno tekućine.

Ako ste trudnica i zaželjeli ste se jacuzzija ili mirisne vruće kupke u toplini svoga doma, a trudnoća vam je uredna te niste skloni infekcijama mokraćnih puteva ili rodnice, priuštite si trenutke relaksacije rezervirane samo za vas.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja