Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Jagoda prva proljetna voćka

Jagoda prva proljetna voćka

Uopće nije važno da li je riječ o malom, velikom balkonu ili prozorskoj dasci, jeste li početnik ili već neko vrijeme eksperimentirate sa urbanim vrtlarenjem, jagode bi se trebale nalaziti na vrhu popisa želja za ovu vrtlarsku sezonu.
Najlakše je početi sa presadnicama koje se već sada mogu nabaviti u rasadnicima. Mjesečarke ili obična šumska jagoda odličan su izbor jer neprestano daju plod tijekom čitave sezone. Te sočne crvene plodove vrlo je jednostavno uzgojiti ukoliko obratimo pažnju na nekoliko sitnih detalja.
Zemlja/substrat za jagode mora biti nešto kiselija pH 4,6 – 6,4, nego ona koju koristimo za uzgajanje povrća, i bogata humusom. Teglu sa jagodama treba smjestiti na otvorenu i svijetlu poziciju zaštićenu od vjetra i izravnog direktnog sunca. Za što dulje uživanje u plodovima potrebno je skidati vriježe koje rastu tijekom vegetacije inače će se smanjiti količina plodova.
Bitan faktor je i zalijevanje, pa treba pripaziti da se zemlja u posudama nikada posve ne osuši. Zadnji trik odnosi se na prihranjivanje s čime treba početi nekih 5 do 6 tjedana nakon sadnje, najbolje sa organskim tekućim gnojivom.

Tegla iz reciklaže za šumske jagode

Iako sam naziv upućuje da riječ o voću koje uglavnom nalazimo u šumskim područjima, šumsku jagodu moguće je uspiješno uzgajati u posudama na balkonskim gredicama.
Gredicu šumskih jagoda koje već godinama rastu u prastaroj strganoj plastičnoj posudi presadila sam u poklopac od roštilja koji se pokazao idealnim za tu svrhu. Budući da će cijela tegla na kraju biti znatno teža, postavila sam je na postolje s kotačima radi lakšeg pomicanja po balkonu.
Šumska jagoda ima sitnije plodove, ali i nenadmašnu aromu. Na sunčanim balkonima vjerno će proizvoditi jagode tijekom cijele sezone, osim za vrijeme velikih vrućina kad će cvatnja stati. No, čim se spusti temperatura proizvodnja će ponovo krenuti.

Izvor: Urbana Vrtlarka

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja