Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Imate malu svađalicu? I za to ima lijeka…

Imate malu svađalicu? I za to ima lijeka…

Puno je pozitivnosti vezano uz ovakvu djecu. Čvrsti su u svojim uvjerenjima i često odrastu u sjajne vođe. Ali su i vrlo skloni svađi. Iako situacije ponekad zahtijevaju iznošenje argumenata, dio njih se stalno svađa. Stalno. Oko svega. A to zna izluditi roditelje.

Ako ovakvom djetetu kažete da je vrijeme za pranje zubi, dobit ćete odgovor „U redu, ali prvo moram napraviti…“, ako mu kažete da pospremi svoju sobu, reći će „U redu, ali ne dok ne završim s…“, kada mu ponudite role, ono baš želi romobil. Vi kažete da je nebo plavo, ali ono će ipak inzistirati na nekoj tirkiznoj nijansi. I tako u nedogled.

U prirodi takve djece je da su uvijek kontra. I da uvijek imaju nešto za nadodati, što bi se reklo – svakom su loncu poklopac. To nekada zna biti simpatično, ali nekad baš i ne.

Želja vjerojatno svih roditelja je da odgoje dijete koje će biti neovisno i sposobno misliti, a također razumjeti i poštivati autoritet. Vrlo je teško kod male svađalice izbalansirati poučavanje da je, s jedne strane, dobro što promišlja stvari i propitkuje, a s druge strane, da mora zadržati poštovanje prema roditeljima. S obzirom na to, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli omogućiti dane uz malo manje prepirki oko svega i svačega.

Zadržite perspektivu

Ako imate dijete sklono svađi, podsjetite se na pozitivne strane njegove osobnosti. On ili ona će vjerojatno narasti u jakog vođu, koji će činiti velike stvari.

    Razgovarajte o tome

Razgovarajte sa svojim djetetom o ovom problemu. Pobrinite se da shvati kako svađa s roditeljima nije prihvatljiva. Recite mu da čak i kada je uvjereno da je u pravu tijekom svađe, prvo na umu ima poštovanje prema roditeljima. Vi ste mu roditelj i mora slušati ono što vi kažete. To pravilo vrijedi kada imaju i 7 i 17 godina. Kada dijete usvoji poštovanje prema roditeljima, puno rasprava biti će spriječeno. Postoji vrijeme za konstruktivnu raspravu, gdje može riješiti ono što ga muči (pogledajte točku 3.).

  Koristite „pravo na žalbu“

Ponudite vašem djetetu priliku da iskoristi „žalbu“ kada ima nešto protiv odluke koju ste donijeli. Ovo će ukloniti uobičajene svađe i pomoći djetetu da ipak pregrize jezik onda kada ima neopisivu želju izazivati vas i posvađati se. Dajte mu vremena da promisli o onomu što ga muči i što želi, a kada se svi (i roditelji i dijete) smire, sjedite i poslušajte što ima za reći. Djeca se bolje osjećaju kada znaju da ih se sluša i da je i njihovo mišljenje važno. Odaberite standardno vrijeme koje sve strane imaju za iznošenje argumenata i žalbi. Tako će dijete biti sigurno da ista pravila igre vrijede za sve.

   Odaberite i provedite posljedice za svađanje

Mala svađalica neće odustati lako. A dok se tome ipak nadate, možete odabrati jednu ili dvije specifične posljedice koje očekuju dijete svaki put kada odluči izazivati vas i svađati se s vama. Možete dati jedno upozorenje prije sankcioniranja. Ako dijete nastavi po svom, osmjehnite se (da ne vidi da vas uzrujava njegovo ponašanje) i dodijelite sankciju. To može biti oduzimanje privilegije ili dodavanje dodatnog posla na uobičajene obveze djeteta. U korijenu sasijecite nepoželjno ponašanje i potrudite se da posljedica bude dovoljno neugodna kako bi potreba za svađanjem oko svake sitnice što prije nestala.

  Nagradite poslušnost

Primijetite pozitivne pomake! Pobrinite se da priznate kada vas dijete brzo posluša. Ako mu kažete koliko vam pomaže i koliko cijenite kada surađuje, ohrabrit ćete ga da to čini još i više. Kada dijete iskusi mir koji donosi poslušnost, možda samo poželi nastaviti s ovom navikom. E, to bi bilo preslatko.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja