Naslovna  /  Uređenje interijera   /  Imamo čaroban recept protiv masnih kuhinjskih pločica i fuga!

Imamo čaroban recept protiv masnih kuhinjskih pločica i fuga!

Naravno, to ne ovisi samo o tome kad si zadnji put čistila spomenuti prostor, već i o ‘neredu’ koji napraviš svakog puta kada kuhaš te o samoj činjenici koliko često kuhaš. Stoga, evo nekoliko savjeta i uputa koji će ti pomoći u budućnosti.

1. Nikada ne podcjenjuj snagu sapuna i vode

Veoma mnogo stvari u tvojoj se kuhinji može očistiti sapunom, vodom i spužvom. Molekule sapuna su kako hidrofilne (vole vodu) tako i hidrofobne (mrze vodu), što ih čini savršeno pogodnima za razbijanje masnoća, čišćenje i ispiranje.

2. Tri obavezne stvari: ocat, soda bikarbona i limunov sok

Ovaj spoj ponekad bi mogao pločicama (a naročito fugama) pomoći kako ne bi bile samo čiste, već on vraća i prvobitni sjaj koji su imale. Ocat i limunov sok su prirodne kiseline, što ih čini dobrim u borbi protiv nakupina prljavštine. Soda bikarbona je lagano alkalna i kad ju kombiniraš s kiselim sastojcima to je čista znanstveno-fantastična čarolija za masne mrlje.

3. Ako primijetiš vlagu i plijesan, pokušaj s izbjeljivačem

Mnogi izbjegavaju koristiti izbjeljivač u kuhinji, ali to je moćno sredstvo za čišćenje – i sigurno, sve dok ga rijediš po uputama. Stoga, ako otkriješ da ti se ispod masnoće još nalazi i plijesan, izbjeljivač i ostali preparati tvoj su najbolji prijatelj, prenosi The Kitchn. Sada kada znaš teoriju, vrijeme je za praksu.

4. Kako očistiti masne pločice i fuge

Što će ti sve trebati:

  • gumene rukavice
  • spužva
  • deterdžent za pranje posuđa
  • čista krpa
  • limun
  • ocat
  • soda bikarbona
  • četkica za zube
  • silikon

5. Upute:

1. Upotrijebi nasapunanu spužvu za čišćenje pločica i fuga: Uz pomoć spužve namočene u toplu vodu sa sapunom kružnim pokretima očisti površinu od mrlja i same fuge.

2. Obriši pločicu i fuge čistom krpom: Uzmi vlažnu krpu za suđe i obriši pločice i fuge od ostataka sapuna.

3. Napravi pastu od limunovog soka, octa i sode bikarbone: Ako i dalje imaš masne nakupine i mrlje, napravi pastu s jednim dijelom limunovog soka, jednim dijelom octa i dva dijela sode bikarbone.

4. Očisti masne površine pomoću paste: Četkicom za zube nanesi pastu na masnu pločicu i fuge/fugu. Dobro očetkaj samom četkicom ili uz pomoć spužve.

5. Obriši pločice i fuge: Koristi čistu, vlažnu krpu za suđe i obriši pločice i fuge.

6. Nanesi silikon na suhu fugu: Nakon što se fuga potpuno osuši (ostavi ih nekoliko sati da budeš sigurna), nanesi jedan ili dva sloja sredstva na bazi silikona kako bi ih zaštitila u budućnosti.

Izvor: Gastro

Ovaj članak bi sigurno htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja