Naslovna  /  Kolumne   /  Idealno je što jednostavnije ili “manje je više”

Idealno je što jednostavnije ili “manje je više”

 

Funkcija male crne haljine je, da i sa skromnim sredstvima, svaka žena može istovremeno biti ženstveno, lijepo i elegantno odjevena. Modni znalci vjeruju u pravilo da bi svaka žena trebala posjedovati jednostavnu crnu haljinu koju je lako nositi u raznim prilikama.

Na primjer, ako se nosi uz blejzer i salonke za dnevno poslovnu kombinaciju, ili uz svečaniji nakit i dodatke za večernji izlazak. Zbog toga jer bi takva haljina trebala biti sastavni komad ženske garderobe za više godina i prilika, idealno bi bilo da je što jednostavnija.

20-tih godina emancipacija žena postigla je da se nose kraće haljine, kosa i kraći rukavi. Gabrielle “Coco” Chanel bila je nosilac tog pokreta na području mode. 1926. godine lansirala je malu crnu haljinu, koja je bila bez rukava, dužine malo iznad koljena. Danas ta haljina ima već 90 godina i jednako je moderna kao i onoga dana kad je stvorena.

Jednostavnim krojevima i ugodnim materijalima (vrlo često udobni jersey) Chanel je ostao sinonim za eleganciju i ženstvenost sa minimalističkim pristupom – pod geslom “manje je više”. To se naravno odnosi na manje kompliciranja sa detaljima koji nas često mogu odvesti u kič umjesto elegantnu ženstvenost.

Često se i sama kod dizajniranja uhvatim da nadodajem sve više i više detalja, pa naknadno moram “skidati” viškove. Rekla bi da je kod dizajniranja zapravo najkompliciranije napraviti jednostavan dizajn, a da je ipak po nečemu poseban i drugačiji. Dizajnirajući iz sezone u sezonu žensku classic kolekciju za jedan domaći brend, uspjela sam savladati to pravilo jednostavnosti, mada se i dalje često na njega trebam prisjećati. Svoj poriv za ukrašavanjem ostvarujem kroz dizajniranje i izradu vjenčanih haljina, koje za razliku od male crne mogu imati pregršt detalja i ukrasa. No o tome u drugoj kolumni, vratimo se sad na malu crnu, koja je kako u svakom ženskom ormaru, esencijalni dio i svake moje kolekcije.

Zato sam u Kookabee designu pripremila za Vas vrijednu akciju: sve male crne (mojom rukom krojene i šivane)  haljine u Showroomu snižene su -50% u vremenu od 01-14.02.  

Bliži se Valentinovo, pa ako se spremate za izlazak sa svojim dragim, bilo da vas vodi na večeru, u kino, party ili nešto treće (osim ako to nije dan u prirodi po zagorskim bregima), vjerujem da se mala crna haljina može idealno uklopiti u vaš styling. Zato ne propustite priliku i zgrabite svoju malu crnu za već od 200 kn!

Pusa od Melite!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja