Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Hodanje po žeravici – doživite preobrazbu života uz pomoć elementa vatre

Hodanje po žeravici – doživite preobrazbu života uz pomoć elementa vatre

Svjesni ste da se u vama krije golemi potencijal koji ne uspijevate ostvariti?
Zašto ne biste isprobali nešto novo, poput inicijacije vatre ili hodanja po žeravici?

Riječ je o iskustvu koje vam može donijeti veliku životnu transformaciju i pobjedu nad strahom. Prema ayurvedi, upravo je vatra jedan od elemenata od kojeg je sazdano ljudsko tijelo (uz zemlju, zrak, vodu i eter). O probavnoj vatri koja se zove agni uvelike ovise naše zdravlje i vitalnost.

Vatra je i jedini element u prirodi koji se ne može onečistiti. S druge strane ona ima snagu spaliti, sagorjeti i eliminirati toksine u našem organizmu, i to ne samo one fizičke, nego i mentalne i emocionalne.

Nažalost, vatra u većini nas budi isključivo strah jer smo još u djetinjstvu naučili da je ona opasna.

To je dijelom i razlog zašto bježimo ne samo od vatre nego i od ostvarenja vlastitih snova, strasti i potencijala, koji su usko povezani upravo s ovim životnim elementom.

Moć davanja i uzimanja

Vatra ima moć davanja, ali i uzimanja života, stoga su je ljudi od pamtivijeka štovali i obožavali. Tisućama godina naši su se preci okupljali u mraku oko vatre, svjesni njezine velike moći, te su palili krijesove i prakticirali hodanje po žeravici.

Indijski su asketi hodali po žeravici u svrhu fizičkog i duhovnog pročišćenja. U drevnoj Grčkoj svećenice su u čast božice Artemide bosonoge hodale preko užarenog drvenog ugljena.

Hodanje po žeravici do danas je ostao duhovni ritual, koji je najviše prisutan u Indiji, Kini, Japanu, Tahitiju, Novom Zelandu, Bugarskoj i Grčkoj.

Organizira se i kod nas u Hrvatskoj.

Djeluje poput akupresure

Hodanje po žeravici, ako se prakticira pravilno i uz stručnu osobu – majstora, doista može biti ugodno iskustvo iz kojeg zasigurno nećete izaći s opeklinama.

Osim toga, to je energetski iznimno pročišćavajuće iskustvo, koje vam može promijeniti život – nabolje. Čin hodanja po vatri osobito je djelotvoran jer su na našim stopalima akupresurne i akupunkturne točke koje su povezane sa svim našim tjelesnim organima.

Tabu koji nas sprečava da saznamo tko smo

Stoga, bosonogim hodom po žeravici djelujete na zdravlje i funkcije svih svojih organa.

Hod po vatri, odnosno žeravici, može vam pomoći da obnovite snagu s kojom ste došli na ovaj svijet, a koju ste s vremenom potisnuli, da postanete svjesni svih svojih potencijala i moći, da razbijete predrasude, čak i da promijenite posao.

Taj čin može dovesti i do uklanjanja vaših fizičkih ili emocionalnih barijera koje su vas cijeli život ograničavale. Iako ste odrasli u uvjerenju da „vatra mora opeći“, nakon što prehodate žeravicu, shvatit ćete da to nije tako.

To će vas potaknuti da promijenite i neka druga negativna i ograničavajuća uvjerenja. Dok hodate po žeravici, vaši najdublji strahovi preobrazit će se u pozitivnu energiju. 

Isprobajte hodanje po žeravici:

  –  ako osjećate da ste „zapeli“ i ne znate koji korak dalje poduzeti
  ako ste otvoreni za nova iskustva
  želite li razbiti predrasude
  ako ste voljni suočiti se sa svojim strahovima
  ako biste se htjeli uzdići iznad ograničavajućih vjerovanja

Misao koja mnoge vodi da se odvaže na čin hodanja po žeravici jest: „Ako mogu hodati po vatri, onda zaista mogu sve!“

Kako se prakticira i zašto se nećete opeći

Ovaj se ritual izvodi tako da bosim stopalima brzo prehodate nekoliko metara dugu „stazu“ sačinjenu od vruće žeravice, čija se temperatura obično kreće između 800 i 1000 Celzijevih stupnjeva.

Važno je preko žeravice hodati brzo i fokusirano, odnosno tako da su vaše misli usmjerene na određeni cilj koji želite postići. Možete hodati, primjerice, radi ozdravljenja, promjene posla, prevladavanja strahova, osobnog razvoja…

Tijekom hodanja po vatri nećete se opeći iz nekoliko razloga. Drveni ugljen je, naime, slab prijenosnik topline, a osim toga, tijekom svakog koraka vaša su stopala samo po sekundu u doticaju sa žeravicom.

Tu se događa i tzv. Leidenfrostov učinak – ljudska su stopala hladna i vlažna, a žeravica je suha i vruća. U tom kontaktu voda sa stopala hlapi stvarajući barijeru koja štiti od vreline.

No još je jedan razlog zbog kojeg se nećete opeći – to je snaga vašeg uma i namjere!    

Tri načina promatranja vatre

Vatru, odnosno žeravicu koju trebate prehodati, možete promatrati na tri načina:

1. Ona za vas može biti „neprijatelj“ kojeg želite pobijediti ili „prepreka“ koju biste htjeli prevladati. U tom smislu hodanje preko žeravice bit će test vaše odlučnosti i hrabrosti koji će vas dodatno osnažiti.

2. Vatru možete promatrati i kao prijateljsku snagu i silu. U tom smislu ćete se tijekom hodanja samo predati njenoj energiji. Osobe koje imaju ovakav pristup vatri opisuju žeravicu ispod stopala kao „ugodno toplu“ i „svilenkasto mekanu“.

3. Treći pristup namijenjen je onima koji osjećaju da u njima samima gori veliki plamen te imaju snažan poriv i želju za inicijacijom vatre. Takvi pojedinci, poput jogija, žeravicu uopće ne osjete, čak i ako je izuzetno vruća.

Dobrobiti hodanja po žeravici:

  ima pročišćavajući učinak (fizički, mentalno i emocionalno)
  –  djeluje iscjeljujuće i potiče rad organa preko akupresurnih točaka na stopalima
  povećava razinu energije
  mijenja negativne i ograničavajuće obrasce
  povećava koncentraciju i fokus
–  uklanja mentalne prepreke i donosi jasnoću uma
–  pomaže uklanjanju strahova i fobija
–  povećava odlučnost, hrabrost i samosvijest
  –  jača samopouzdanje

Istraživanja su pokazala da hodanje po žeravici donosi uzvišeni osjećaj, ekstatičnu radost i osjećaj potpunog ispunjenja.
Izvori korišteni u članku uključuju: https://bodymindintegration.com

Izvor:alternativa-za-vas

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja