Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Grlite se često i jako jer zagrljaj doista liječi

Grlite se često i jako jer zagrljaj doista liječi

Između ostalog, za našu sveopću dobrobit i emocionalno, psihičko, pa čak i fizičko zdravlje jako je važno dijeliti s drugim fizički dodir kao znak privrženosti, ljubavi, prihvaćanja, povjerenja, poštovanja i nježnosti. Zagrljaj nam daje sigurnost, smirenje, osjećaj topline i pripadanja.

Iako nam dolazi potpuno prirodno i spontano grlimo one koje najviše volimo, znanost se trudi proniknuti u terapeutski učinak te manifestacije tipične za ljudsku vrstu. Do danas je poznato da je potreba za ljudskim dodirom urođena kod ljudi, baš kao i disanje. Grljenje spada među bazične bihevioralne potrebe kod ljudi.

Grljenje potiče lučenje “dobrih” hormona, a smanjuje razine hormona koji su okidač za određena oboljenja. U studiji objavljenoj u časopisu Psychosomatic Medicine, psihologinja i sveučilišna profesorica Karen Grewen otkrila je da zagrljaj može usporiti srčani ritam i sniziti krvni tlak u situacijama kada smo ljuti i uzrujani. Zagrljaj značajno podiže razinu hormona oksitocina (poznatog i kao “hormon užitka”), a smanjuje razinu hormona stresa, kortizola (posebno kod žena).

Ovaj utjecaj na hormone vrlo je važan, jer upravo oni su okidači za razvoj mnogih bolesti u našem organizmu. Primjerice, visoka razina hormona stresa – kortizola, utjecat će na lučenje ostalih važnih hormona u našem organizmu kao što su inzulin, spolni hormoni, hormoni štitnjače i slično. A njihova neravnoteža okidač je za razne zdravstvene probleme, od dijabetesa do neplodnosti.

Osim što drži hormone u balansu, zagrljaj također jača imunološki sustav, pomaže kod nesanice, jača samopouzdanje, energizira nas i razbuđuje.

Za terapeutski učinak zagrljaja znaju mnoge drevne filozofije i škole. Kada raširimo ruke i pozovemo nekog u zagrljaj, otvaramo se s punim povjerenjem prema drugoj osobi i tražimo od osobe da učini isto. U zagrljaju se dvije osobe srcima ili srčanom čakrom naslanjaju jedna na drugu, razmjenjuju energiju i toplinu i to se doista odmah osjeti kao senzacija koju nazivamo “toplo mi je oko srca”. U iskrenom zagrljaju osjećamo se smireno, sigurno i nekako se izgubimo u vremenu i prostoru.

Bez obzira kada, kako i zašto se grlili, znajte da zagrljaj nosi niz emocionalnih benefita za vaše sveopće zdravlje. Svakodnevno se grlite sa svojim klincima i klincezicama i nemojte s time nikad prestati, čak i kad će biti za glavu viši od vas i odrasli ljudi. Grlite se s partnerom/partnericom, suprugom, mamom, tatom, djedama, bakama, prijateljima.

Svaki zagrljaj je kao mala terapeutska tabletica, besplatna i ugodna i možete je uzimati bez ikakvih ograničenja. Ona vašu dušu opskrbljuje životno važnim nutrijentima poput ljubavi, privrženosti, pažnje i nježnosti, a čuvat će vaše mentalno zdravlje i emocionalnu dobrobit.

Ako još niste, brzo zagrlite one koje volite, a one koje najviše volite, svoje mališane, dozvoljeno je pritom još i glasno cmokati.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja