Naslovna  /  Fina papica   /  Grijanje na najjače: napravi kuhano vino kod kuće

Grijanje na najjače: napravi kuhano vino kod kuće

 

Iako se kuhano vino prvenstveno radilo od crnog vina, danas se nerijetko kuha i bijelo. Za kuhano vino ne treba birati vrhunska vina jer arome cimeta i klinčića ionako nadvladaju izvorni okus. Ali, trebalo bi izbjegavati i ona najjeftinija vina jer nećeš dobiti okusa kakav bi trebao biti. Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka – kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati

Donosim ti recept za crno i bijelo kuhano vino, a na tebi je da izabereš koje ti više odgovara i baci se na kuhanje. 

 

 

Crno kuhano vino

Sastojci:

  • 1 l crnog vina
  • 2 dl vode limun
  • 2 štapića cimeta
  • 8 klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 3 žlice šećera

 

Priprema:

Limun narezati na kriške. Zagrijati vino sa šećerom i začinima, dodati limun i pustiti da sve zajedno kuha oko 5 minuta.  Maknuti s vatre, poklopiti lonac s vinom i ostaviti da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrijati.

 

 

Bijelo kuhano vino

Sastojci:

  • 2 l bijelog vina
  • 1 dl vode
  • 3 naranče
  • 7 žlica šećera
  • štapić cimeta
  • 8 klinčića

 

Priprema:

Iscijediti sok naranči. Dodati ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavati do vrenja, smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha još 15 minuta. Poslužiti vruće

 

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja