Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Greške u odgoju: Evo zašto je većina roditelja u ozbiljnom problemu

Greške u odgoju: Evo zašto je većina roditelja u ozbiljnom problemu

Emma je radila s djecom i roditeljima na dva kontinenta tijekom dva desetljeća i ozbiljno je zabrinuta zbog načina na koji se danas odgajaju djeca. Evo pet problema koje ona smatra najozbiljnijim:

Bojimo se vlastite djece

Djeca imaju previše kontrole nad roditeljma, a to pokazuje jednostavni test sa šalicom, kaže Emma. “Ukoliko majka ulije djetetu mlijeko u plavu šalicu, a ono kaže da hoće piti iz šalice druge boje, pažljivo promatram kako roditelj reagira: U većini slučajeva problijedi i požuriti da prelije mlijeko u drugu šalicu prije nego što dijete pobjesni. Velika greška! Čega se bojite, mame? Tko je ovdje glavni? Neka dijete bjesni, a vi se sklonite da ne biste morale to slušati. Samo, zaboga, nemojte se izlomiti da mu ugodite i tako ga naučite pogrešnoj lekciji.”

Ne očekujemo puno

Kad se djeca loše ponašaju, bilo na javnom mjestu ili u četiri zida, roditelji slegnu ramenima u stilu “Pa, takva su djeca”. “Vjerujte mi, ne moraju biti takva” kaže Emma, dodajući da su djeca daleko sposobnija nego što roditelji smatraju, bilo da se radi o manirima, poštivanju starijih, kućnim poslovima, darežljivosti ili samokontroli. “Mislite da dijete nije u stanju da sjedi tijekom večere u restoranu? Gluposti. Mislite da ne može raščistiti stol ako mu ne kažete? Još jedna glupost! Jedini razlog što se ne ponašaju kako treba je što ih tome niste naučili i što to od njih ne očekujete! Jednostavno je. Podignite svoje standarde i dijete će im se prilagoditi.“

Ne prihvaćamo mišljenja i savjete drugih

Nekada su vozači autobusa, nastavnici, prodavači i ostali roditelji imali “pravo” da upozore dijete koje se loše ponaša. Oni su bili oči i uši roditelja koji nisu prisutni, i svi su radili s istim ciljem: podizanje pristojnih dječaka i djevojčica. Oni su bili podrška roditeljima. Danas, kada se netko tko nije roditelj usudi opomenuti dijete, mama i tata polude. Žele vidjeti svoje dijete savršenim, tako da često ne prihvaćaju mišljenje roditelja i drugih koji misle da ono to nije. Napast će nastavnika umjesto da kazne dijete koje je bilo bezobrazno na satu. A nimalo ne pomaže to, što danas roditelji sude jedni drugima, umjesto da se podržavaju. “Kada vide da nečije dijete bjesni, svi osuđuju mamu, a trebalo bi da kažu Hej, u pravu je, postavlja djetetu granice, a to ne ide lako!”, objašnjava Emma.

Oslanjamo se na prečace

“Divno je što roditelji imaju razne elektronske naprave da im pomognu tijekom putovanja i kod liječnika. Danas su roditelji zauzetiji nego ikad ranije, i uvijek sam za to da im se olakša kad je potrebno.”, kaže ova iskusna dadilja. Ali ova pomagala su iskušenje za roditelje, koji ih počinju koristiti sve češće, pa se djeca ne nauče zabavljati sama. Bebe treba naučiti da se same umire, umjesto da ih stalno umiruje vibrirajuća stolica. Mala djeca trebaju naučiti da ustaju sama kad padnu, a ne da ih uvijek podižu mame i tate. Prečaci mogu biti od pomoći, ali stvari nekad treba raditi i na sporiji način”, savjetuje Emma.

Dječje potrebe na prvom mjestu

Dobro je što su djeca roditeljima prioritet. Ali danas, to je otišlo predaleko, upozorava Emma, jer roditelji zanemaruju svoje potrebe i svoje mentalno zdravlje zbog svoje djece. “Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da udovolje djetetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčali po piće za svoju žednu kćer”. Nema ničeg pogrešnog u tome da ne odnesete čašu vode svom djetetu usred noći. Sasvim je normalno da onaj tata kaže: “Naravno da možeš piti vodu, ali tek kad naiđemo na sljedeću slavinu.” Reći “ne” s vremena na vrijeme nije nimalo loše, kao ni tražiti od djeteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet ili pripremite ručak. “Bojim se da će, ako ne počnemo ispravljati pogreške, naša djeca porasti u samožive, nestrpljive i bezobrazne odrasle osobe. To neće biti njihovom krivnjom, nego našom. Nikada ih nismo učili drugačije niti smo više od toga očekivali od njih.

Željeli smo da im uvijek sve bude “niz dlaku”, a kad, neminovno, prestane biti tako, neće biti pripremljena”, upozorava Emma i poziva: “Očekujte više. Pružajte manje. Hajde da zajedno dovedemo tu djecu u red i pripremimo ih na vrijeme da budu samostalni i uspješni u stvarnom svijetu, a ne ušuškani u onom koji smo za njih stvorili.”

Izvor: klinfo.rtl.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja