Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Gospina trava (Hypericum perforatum)

Gospina trava (Hypericum perforatum)

U narodu je poznata i pod drugim imenima: Bogorodičina trava, ivanje zelje, gorac, kantarion, krvavi korijen, trava Sv. Ivana, žutenica, zvončac.
Biljka raste na suhim travnatim površinama, krćevinama, među grmljem, u kanalima, na nasipima i sl. Gospina trava naraste od 25 – 60 cm, razgranata je i zlatno – žutih je cvijetova.

Kako bi bili sigurni u prepoznavanju ove ljekovite biljke dovoljno je otkinuti njezin cvijet i protrljati ga među prstima koji će pocrveniti od njezinog soka.
Staronarodno vjerovanje povezuje ovaj krvavocrveni sok sa krvlju i ranama našega Spasitelja. Crveni sok ove veličanstvene biljke budi posebna osjećanja, kao da kapi krvi našega Spasitelja žive skrivene u crvenoj boji zlatnožutih cvijetova.

Ulje gospine trave stoga je najbolji lijek za rane, ublažavanje bolova i spriječavanje upala. Procvjetala biljka koristi se kao čaj za liječenje živaca te kod raznoraznih povreda, a dokazano je da djeluje umirujuće i kod proljeva. Čaj gospine trave blagotvorno djeluje na ženske organe i regulira neredovite mjesečnice.

Gospina trava preporučuje se ženama u predmenopauzi te muškarcima koji rade teške i naporne poslove pa su zbog toga iscrpljeni.

Tinktura od gospine trave uspješno djeluje kod živčanih oboljenja, neuroza, nesanica i živčanih slabosti. Uzima se jedanput dnevno 10 -15 kapi na veliku žlicu vode, ili se koristi za masažu.

Ulje gospine trave idealno je sredstvo za njegu kože lica i tijela, koristi se kod svih vrsta svježih ozljeda, kod otvorenih rana, podljeva, otečenih žlijezda te za masažu kod bolova u leđima, lumbaga, išijasa i reumatizma.

Umiruje grčeve kod dojenčadi ako se lagano umasira na stomačić. Seljaci koji su upoznati sa djelovanjem ulja gospine trave koriste ga za liječenje stoke i domaćih životinja kod svih ozljeda i otvorenih rana.

Upotreba:

Gospinu travu u različitim pripravcima najbolje je koristiti redovito i kao kuru koja traje šest tjedana. Kod depresija koje su učestalije u zimskim mjesecima jer je nedostatak sunca, gospina trava se treba koristiti svakodnevno!

Priprema čaja: vrhom punu čajnu žličicu osušenog bilja kratko oparimo u 1/4 litre vode i pustimo da poklopljeno kratko odstoji.

Ulje gospine trave: napunimo staklenu teglicu sa cvjetovima te prelijemo sa kvalitetnim maslinovim uljem, dobro zatvorimo i ostavimo stajati na suncu nekoliko tjedana.

Ulje će nakon nekog vremena poprimiti crvenkastu boju. Procijedimo ga kroz gazu i nalijemo u tamne boce te pohranimo na tamno mjesto. Kod opekotina je još učinkovitije koristiti umjesto maslinovog, laneno ulje.

Tinktura: u litru dobre domaće rakije stave se dvije pune šake cvijetova te zatvorenu bocu ostavimo na suncu najmanje tri tjedna.

Sjedeća kupka: naberemo oko kilogram gospine trave (stabljika, lišće, cvjetovi) te ostavimo preko noći u hladnoj vodi (voda treba biti iznad bilja). Prije kupanja zagrijemo do ključanja i nalijemo u kadu sa vodom.

Vrijeme kupanja je 20 min i idealno je da se provede kura od 6 tjedana (1x tjedno kupka u bilju). Postižu se izvrsni rezultati kod govornih smetnji, histeričnih napada, mjesečarenja, nesanice, depresije i mokrenja u krevet.

Izvor: Organsko_carstvo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja