Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Gdje povesti djecu na izlet?

Gdje povesti djecu na izlet?

Tajanstvena Zagrebačka županija

Sigurno ste čuli u hrvatskim narodnim predajama da neki od zmajeva pljačkaju i ubijaju, ali neki žive u susjedstvu i imaju ovce, neki uzgajaju svinje, neki su vješti zidari, neki su nesretno zaljubljeni, imaju djecu, strahuju nad njima kao i svi roditelji, te ih odgajaju najbolje što znaju, naravno u skladu sa svojom zmajskom etikom i tradicijama. Dođete li u stari grad Lukavec okružen mudrim, starim hrastovima, imat ćete priliku ne samo upoznati Zmajeve iz hrvatskih legendi, nego s njima žariti i paliti, plesati, crtati, tražiti skrivena blaga koja čuvaju ovi opasni letači, i možda otkriti da oni nisu tako opaki i zli kako vam se činilo. Predlažemo da otiđete na Legendfest u Lukavec 28. i 29. svibnja 2016. i otkrijte sve o zmajevima iz hrvatskih narodnih predaja.

Povijesna Karlovačka županija

Karlovačka okolica bogata je brojnim utvrdama koje će najmlađe ostaviti bez daha. Uz Dubovac, nedavno obnovljeni kaštel povrh grada Karlovca vežu se brojne legende i vlasnici od kojih su najpoznatiji Zrinski i Frankopani, a cijela utvrda i okolica zaživi za vrijeme održavanja Sajma vlastelinstva i prikazivanja Bitke za Dubovac koje možete i vi posjetiti. Ni 20 kilometara dalje nalazi se Ozalj, gradić koji “skriva” jedan od najljepših starih gradova u Hrvatskoj, a nalazi se iznad rijeke Kupe. Tu su još i Munjara grada Karlovca sagrađena u obliku neoklasicističkog dvorca i etno-park Trg. Treća utvrda u blizini Karlovca jest Novigrad na Dobri, stari frankopanski grad koji je u procesu obnove. Novigrad je jedno od mjesta u kojemu se organizirala poznata urota Zrinsko-Frankopanska, a put do utvrde vodi preko starog kamenog mosta ispod kojeg se, za vrijeme ljetnih mjeseci može i okupati.
 
Bajkovita Krapinsko-zagorska županija

Poželite li s vašim najmlađima uživati u pitomom zagrljaju cvijeća, vinograda, brežuljkastih vidikovaca obavezno ih povedite u Hrvatsko zagorje koje je prepoznatljivo i po svojim prekrasnim dvorcima, poput najposjećenijeg Trakošćana i gorostasnog Velikog tabora. Trakošćan se nalazi nedaleko od mjesta Bednja i slovenske granice, a nastao je još u 13. stoljeću kao obrambena utvrda. Dvorac je posljednjih desetljeća uređen kao muzej koji možete posjetiti sa svojim klincima, a ako nisu raspoloženi za razgledavanje uvijek možete prošetati obližnjom šumom. Veliki Tabor nastao je tijekom 15. i 16. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske, a njegovi najpoznatiji vlasnici bili su grofovi Celjski te Ratkajevi. Uz grofove Celjske povezuje se i legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridriha Celjskog, a ako posjetite dvorac, u njegovim hodnicima i kulama saznat ćete još nekoliko zanimljivih legendi. Bajkovito Zagorje skriva još nekoliko atraktivnih mjesta i utvrda, a jedno od njih je i Gornja Stubica, smještena između Stubičkih Toplica i Marije Bistrice. Svojim mališanima tamo možete pokazati preko četiri stoljeća staru Gupčevu lipu, velebni spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, dvorac Oršić, Muzej seljačkih buna i spomenik najpoznatijem hrvatskom pilotu Rudolfu Perišinu. Ondje se odvijaju i mnogobrojne manifestacije, od kojih je najpoznatiji Viteški turnir.
 
Pitoreskna Požeško-slavonska županija

Slavljenje tradicije i njegovanje izvornih priča koji privlače posjetitelje željne autentičnog iskustva najveće su odlike ovoga kraja. Za zanimljiv i poticajan obiteljski izlet predlažemo vam LIDAS- Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva. Na LIDAS-u u koji organizira grad Pleternica možete uživati u nastupima najmlađih talenata koji nastupaju od 13.-14. lipnja 2016. Ako se obitelj zaželjela dobrog ribljeg paprikaša, predlažemo da se priključite Fišijadi koja se održava 19. lipnja i broji gotovo 100 sudionika. Punog želuca na LIDAS-u možete razgledati i mnogobrojne likovne kolonije i nezaobilazne izložbe rukotvorina koje prezentiraju etnološko bogatstvo ovoga kraja. Ako ste ljubitelji plemenitih životinja, vi i vaši klinci nećete ostati ravnodušni kad vam kažemo da možete skoknuti i na Međunarodni konjički turnir koji se održava od 26. do 28. lipnja 2016.

Edukativna Bjelovarsko-bilogorska županija

Ne postoji dijete koje nije čitalo ili neće čitati predivan dječji klasik hrvatske književnosti “Vlak u snijegu” Mate Lovraka. U sklopu bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka. Izgrađen je i Centar Mato Lovrak, turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom godine cijele godine posjećuju ekskurzije školske djece i odraslih iz svih krajeva Hrvatske. U sklopu Centra možete razgledati pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”, tradicijsku Mlinareva kuću i ostale manje etnografske sadržaje. Ako vašu obitelj zanimaju Lovrakovi dani kulture, zadnji rok za posjet je 29. i 30. svibnja 2016. Možete pogledati kazališne predstave za djecu: ”Grašak na zrnu kraljevne, “Čekajući epitaf”, a tu su i Igre Družbe Pere Kvržice (dječje sportsko natjecanje Bjelovarsko-bilogorske županije), Sajam kreativnosti (izložba rukotvorina, suvenira, proizvoda raznih udruga, zadruga, škola, domaćinstava) i susret poštovanja Mate Lovraka.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja