Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Gazirani sokovi u prehrani djece: Još je gore no što smo mislili

Gazirani sokovi u prehrani djece: Još je gore no što smo mislili

Tu se prvenstveno misli na razvoj dijabetesa tip 2, koji je ozbiljna kronična bolest, nekad prevladavajuća među odraslim stanovništvom, a danas sve češća kod djece. Zdravstvene djelatnike i stručnjake iznimno zabrinjava činjenica da sve mlađa djeca i u sve većem postotku obolijevaju od bolesti odraslih ljudi, a jedan od uzročnika je pretjerano konzumiranje rafiniranog šećera u djetinjstvu.

Ako želimo podići zdravu djecu, recept je vrlo jednostavan – puno aktivnosti na otvorenom, manje štetnog šećera u prehrani. Naravno da djeca ne razmišljaju o budućnosti, niti o tome kakvu dugoročnu štetu hrana čini njihovom organizmu i zdravlju, pa je na odraslima da ih zaštite od dijabetesa.

Naime, dijabetes nije samo poremećaj metabolizma šećera, već je to kronična bolest koja je okidač za druge ozbiljne bolesti i stanja – srčane udare, moždane udare i sljepoću. Što je osoba mlađa kada oboli od dijabetesa, to su veće šanse da se s vremenom, kroz život, kod nje pojave mnoge druge komplikacije.

Nekada djeca nisu jela toliko umjetnog šećera. Jeli su med, voće i samo povremeno rafinirani šećer, a s evolucijskog gledišta prošlo je premalo godina da bi se naši organizmi navikli na toliku količinu šećera. Stoga se organizam brani kako najbolje zna i umije, a u tom nastojanju da probavi i uskladišti toliki šećer, javljaju se poremećaji u metabolizmu.

Povremeno uzimanje sokova i slatkiša nije problem. Problem je kada djeca piju sokove, jedu kekse i bombone svakog dana. Stručnjaci preporučuju jednom tjedno. I s time da se zna da je to posebna poslastica. Isto tako je važno da se cijela obitelj prilagodi novim pravilima. Ako mama i tata svakodnevno piju sokove, ne mogu očekivati da će isto moći zabraniti svojoj djeci.

Dijetne i light varijante sokova još su gori izbor

Najnovija studija na 3000 sudionika starijih od 45 godina koja se provodila kroz 10 godina, pokazala je da takozvani dijetni sokovi ubrzavaju starenje mozga i povećavaju rizik od moždanog udara, demencije i Alzheimerove bolesti.

U izvješću objavljenom u časopisu American Heart Association, doznajemo rezultate te studije, odnosno da osobe koje često piju dijetne ili light sokove imaju i veću vjerojatnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, moždanog udara i demencije od onih koji piju “normalne” sokove.

Zaključak je da je sokove najbolje izbjegavati. Ako baš trebaju piti slatko, radije djetetu skuhajte prirodni čaj, zasladite ga s malo meda, dodajte limuna, rashladite na sobnu temperaturu i poslužite umjesto “kemije” i šećera koji se nalaze u kupovnim sokovima.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja