Naslovna  /  Kolumne   /  Eteričnim uljima protiv prehlade i gripe

Eteričnim uljima protiv prehlade i gripe

 

 

Eterična ulja izvrsna su u borbi protiv virusa i bakterija, jer su se i biljke iz eteričnih ulja milijunima godina borile protiv mikroorganizama kako bi opstale i othrvale se bolestima. Esencijalna ulja imaju vrlo složen sastav, većina ulja ima i po nekoliko stotina sastojaka, a znanstvenici stalno izvješćuju o pronalasku novih. Zato su ona vrlo moćni saveznici u borbi protiv bolesti. Brojna eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje, a ako želite “ubiti dvije muhe jednim udarcem”, kod prehlade i gripe najbolje je koristiti i ona koja potiču i olakšavaju iskašljavanje.

 

  • Za svaku kućnu ljekarnu poželjno je ulje ravensare (ili ravintsare), koje je vrlo blago i neškodljivo, pa time i pogodno za djecu. Osim što djeluje protiv virusa, to ulje potiče i iskašljavanje.

 

  • Ho ulje dobiva se iz istog drveta kao i ravensara, samo iz kore i  grana. Dobro je za dišne infekcije, a smije se koristiti i kod beba i kod djece.

 

  • Tu je i „otac“ među uljima, čajevac. Snažan protiv virusa, bakterija i gljivica, a  istraživanja su pokazala da je kao antiseptik 12 puta jači od fenola ili karbolne kiseline koji se često koriste za dezinfekciju. I on olakšava iskašljavanje, a dobro ga je kombinirati s eteričnim uljima eukaliptusa globulusa ili ravensare, kako bi se pojačalo njegovo djelovanje na dišni sustav. Čajevac stimulira i rad imunološkog sustava, jačajući otpornost organizma. Snižava i temperaturu.

 

  • Što se tiče eukaliptusa, najviše se koriste eukaliptus globulus i eukaliptus radiata, s time da je eukaliptus radiata blaži, pa je pogodan i za djecu. Za djecu je odlično i ulje mirte, koje olakšava iskašljavanje i sprečava pretjerano stvaranje sluzi.

 

  • Pretjerani kašalj smiruju ulja bijelog bora, čempresa te kanadske i sibirske jele, s time da se bijeli bor i jele preporučuju kod mlađe djece, astmatičara i kod onih koji imaju bronhitis.

 

  • Pokušajte i u svoj svakodnevni ritual ubaciti i pijenje ulja crnog kima, koje slovi kao panaceja, odnosno svelijek i izniman je imunomodulator.

 

 

Eterična ulja preventivno je najbolje koristiti u difuzorima, kako bi se ona raspršila po prostoru i spriječila prijenos virusnih infekcija. Ako želite pročistiti zrak u prostoriji u kojoj boravi novorođenče, onda uključite difuzor, prozračite prostoriju, pa tek onda neka vaša beba boravi u tom prostoru.

 

Jedno od primjene eteričnih ulja u borbi protiv prehlade i gripe je i inhalacija vodenom parom, a da Vam olakša disanje, kao prva pomoć ako ste negdje vani, može Vam poslužiti i papirnata maramica na koju ćete kapnuti kap nekog od ulja i udisatiUlja možete i utrljavati lokalno na leđa, prsa ili stopala, no u tu ih je svrhu potrebno pomiješati s nekim baznim uljem (badem, maslina, marelica, makadamija…). Takva je primjena najpogodnija za astmatičare, jer se kod njih inhaliranje izbjegava.

 

I na kraju, opet ponavljam da sva eterična i biljna ulja koja želite koristiti u svom domu kao podršku zdravlju moraju biti vrhunske kvalitete, sto posto čista i prirodna.

 

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja