Naslovna  /  Kolumne   /  Eterična ulja u borbi protiv komaraca

Eterična ulja u borbi protiv komaraca

Neki prirodni proizvodi za zaštitu od insekata su samo repelenti, odnosno smanjuju mogućnost ugriza ili uboda insekata, a neki su i insekticidi, poput ulja neema. Osim za zaštitu od komaraca, prirodni repelenti koriste se  i za zaštitu od krpelja, moljaca, buha, muha…

U borbu protiv komaraca i ostalih nametnika možete krenuti s eteričnim uljima citronele, geranija, ružmarina (kemotip cineol), eukaplitusa (globulusa i limunskog), širokolisne lavande i lavandina, bora, naranče, limuna, pačulija, komorača i limunske trave. Kao repelenti, ponekad se koriste i klinčićevac, cimet i timijan timol, no njih je bolje koristiti u aroma lampicama i difuzorima i to u niskoj dozi te ih nikako ne bi trebalo nanositi na kožu.

Biljno ulje neema, pak, od davnina se koristi u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini zbog širokog spektra djelovanja. Sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je moćan insekticid i repelent. Ulje neema ima snažan, pa i neugodan miris koji podsjeća na luk ili češnjak, pa ga mnogi izbjegavaju, unatoč njegovim brojnim ljekovitim svojstvima. Koristi se za odbijanje krpelja, komaraca, buha pa čak i za suzbijanje grinja.

Što se tiče primjene repelentnih eteričnih ulja, u zatvorenim prostorima najbolje ih je koristiti u aroma lampicama ili difuzorima. Kod beba mlađih od tri mjeseca, repelentna eterična ulja nisu preporučljiva. Za njih će mandarina, javanska citronela, kajeput i lavandin (klon super) biti više nego dovoljni.

Za zaštitu na otvorenom prostoru, prirodna repelentna sredstva trebalo bi nanijeti na kožu ili na odjeću. Odjeću je najbolje poprskati otopinom eteričnih ulja u alkoholu, jer ne ostavlja tragove.

URADI SAM

Prirodni repelent – recept

– 50 kapi citronela

– 50 kapi eukaliptus limunski

– 50 kapi paprena metvica

– 50 kapi geranij

– 50 kapi cedar

  • Ulja ukapati u 100 ml 70-postotnog alkohola i sprejati po odjeći. Ponavljajte svakih par sati.
  • Istu kombinaciju eteričnih ulja možete otopiti u biljnom ulju za primjenu na koži i mažite izložene dijelove tijela (osim lica i vrata).
  • Ako vam ne smeta miris, napravite mješavinu s uljem neema, ili ulje neema pomiješajte s još nekim biljnim uljem koje se brzo upija, poput badema. Odnos je 20 ml ulja neema i 80 ml ulja badema. Da bi se još više suzbio miris neema, umjesto badema, može poslužiti i macerat vanilije

Napomena: mješavina nije za djecu, trudnice i dojilje!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja