Naslovna  /  Kolumne   /  Eterična ulja – kako odabrati kvalitetno?

Eterična ulja – kako odabrati kvalitetno?

Za ljekovita svojstva eteričnih ulja zna se od davnina. O njima su napisane studije i studije, tretiranje pacijenata eteričnim uljima uvedeno je i u zdravstvene sustave Francuske i Velike Britanije, a u Poljskoj je razvijena metoda tretiranja tegoba kombinacijom eteričnih ulja i laserske zrake.

Većina ljudi, ipak, eterična ulja veže uz nešto što „lijepo miriše“, iako su eterična ulja mnogo više od toga. Ona su i antiseptici, i baktericidi, i fungicidi, djeluju na viruse, stimuliraju obnovu i rast stanica, vraćaju organizmu psihičku i fizičku ravnotežu, smiruju, stimuliraju, podižu imunitet… Primjena eteričnih ulja može biti svakodnevna i šarolika, no ipak se najviše koriste u masažama i difuzerima, odnosno aromalampicama. No, ako su ulja loše kvalitete ili uopće nisu eterična ulja, nego su samo sintetički mirisi upakirani u male bočice i s niskom cijenom, od njihovog korištenja možete imati više štete nego koristi, jer ono što udišete ili stavljate na kožu ulazi u vaš organizam. Pripazite na to kad idete na aromamasažu i tražite od terapeuta da vam pokaže ili da vam objasni s čim vas masira, jer se u aromamasaži moraju koristiti čista biljna i eterična ulja.

U moru eteričnih ulja i ulja koja tako zovu, iako to nisu, danas se zaista može naći svašta i laik će teško prepoznati razliku. Ulja koja se pojavljuju u drogerijama vrlo su često razblaživana ili falsificirana sintetičkim dodacima, pa imajte to na umu kad tamo naletite na neko „eterično“ ulje. Eterična ulja nisu masna, hlape i ne ostavljaju masne tragove, a kod ulja krivotvorenih biljnim uljem, mrlja će se jasno vidjeti. Ulja kojima je dodan alkohol, prepoznat će se po karakterističnom mirisu alkohola.

Želite li da eterična ulja doista terapeutski djeluju, kad ih kupujete, obratite pažnju na ambalažu. Eterična ulja moraju biti pakirana u tamnim, staklenim bočicama, a na njima mora pisati naziv ulja, latinski naziv ulja i da je ulje 100 posto čisto i prirodno. Ako vam se to ne čita, kupujte od provjerenih i renomiranih proizvođača, a na hrvatskom su tržištu to Aromara, Pranarom, Oshadhi i Primavera. Ta ulja možete naći u web shopovima, ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane i cjenovno su pristupačna. Ulja iznimne kvalitete su i Young Living, ali njih možete kupiti samo preko weba ili putem njihovih distributera.

Na hrvatskom se tržištu često nudi i ulje lavande domaćih proizvođača, no imajte na umu da to u većini slučajeva nije prava lavanda (Lavandula officinalis, sinonimi L. vera, L. angustifolia), već lavandin (Lavandula x hybrida), čija su svojstva drukčija od prave lavande. Ni naša hvarska lavanda ustvari uopće nije prava lavanda, već lavandin, odnosno križanac prave i širokolisne lavande. Naletjela sam i na to da mnogi naši domaći proizvođači eteričnih ulja miješaju eterična i biljna ulja da bi uštedjeli, pa pripazite na to ako kupujete eterična ulja na sajmovima, u suvenirnicama ili na štandovima, naročito na moru.

Inače, cijena eteričnih ulja ovisi o dostupnosti materijala, odnosno sirovine i količini rada potrebnog da se iz nje dobije eterično ulje. Tako, recimo, razlika u cijeni nekih citrusa ili eukaliptusa i ruže, može biti deset do 15 puta veća za ružu, jer je za jedan kilogram eteričnog ulja ruže potrebno četiri tone ružinih latica koje se skupljaju ručno, sa cvjetova prve cvatnje, rano ujutro, prije izlaska sunca. Ulje se destilira u pokretnim destilerijama koje se izvoze na polja, a cijeli proces mora biti završen u roku od 24 sata.

Zato, ako negdje naletite na eterično ulje ruže čiji je mililitar jeftiniji od 200/300 kuna, to vrlo vjerojatno nije čisto ulje ruže.  Uživajte u svim blagodatima eteričnih ulja, ali kupujte samo provjereno, čisto i kvalitetno.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja