Naslovna  /  Kolumne   /  Eterična i biljna ulja u kozmetici

Eterična i biljna ulja u kozmetici

S druge, pak, strane, u aromakozmetici svi su sastojci 100 posto prirodni. Koriste se hladno prešana biljna ulja, eterična ulja, hidrolati i prirodni emulgatori. Osim toga, svi su sastojci aktivni (djelotvorni), nema punila, konzervansa, boje ni sintetskih mirisa, aromakozmetika regenerira kožu, balansira psihu, ulazi u organizam, djeluje sustavno i individualizirana je. Može se stoga reći da aromakozmetika njeguje, liječi i djeluje na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini, prilazeći svakom na individualan način.        

I eterična i biljna ulja možete prilagoditi svom tipu kože, no budući da djeluju na više razina, neka su ulja blagotvorna za većinu tipova kože, poput jojobe ili maslinovog ulja. Često korištena biljna ulja u aromakozmetici još su avokado, makadamija, marelica, lješnjak ili badem, a u posljednje su vrijeme vrlo popularni i kokosovo i arganovo ulje te monoi, koje je ustvari macerat cvjetova gardenije u nerafiniranom kokosovom ulju.

Što se tiče eteričnih ulja, ulja geranija odgovara svim tipovima kože, palmaroza vlaži kožu, ruža također odgovara svim tipovima kože, a smilje je vrlo popularno zbog svog djelovanja protiv bora, mrlja i ožiljaka te ostalih kožnih nepravilnosti. Ruža je kraljica eteričnih ulja i spada među najskuplja eterična ulja, no ako si ga možete priuštiti, imat ćete pravo blago u bočici. Osim što je dragocjeni sastojak u kozmetici, eterično ulje ruže dobar je izbor za psihičke tegobe i traume kao i za depresiju, opći umor, frigidnost i impotenciju, za što postoji više istraživanja. Također je ispitivana za smanjenje boli, za što se koristi  inhalacijski.

Preparate koje vidite na policama trgovina, od paste za zube do dezodoransa, možete sami napraviti i kod kuće. Naravno, najbolje je da se za to educirate (danas postoje razne radionice koje drže školovani aroma i fitoterapeuti), ali  jednom kad vas ponese, nećete moći stati. Nema boljeg osjećaja kad sami za sebe i svoju obitelj nešto napravite, a znate u detalje što ste u to stavili J

 

URADI SAM

Ulje za njegu lica

10 ml ulja jojobe

2 kapi eteričnog ulja geranija ili palmaroze

  • Kap, dvije ove mješavine nanijeti na očišćenu, vlažnu kožu lica i umasirati

Želite li naučiti više o upotrebi eteričnih i biljnih ulja u aromakozmetici i usput izraditi vlastite preparate, možete se prijaviti na radionicu koja će se održati u subotu, 18. svibnja od 9 do 13 sati u Pučkom otvorenom učilištu Varaždin. Prijave se primaju na mail pou@pouvarazdin.hr.

 

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja