Naslovna  /  Fina papica   /  Elegantna šarlota s jagodama i jogurtom

Elegantna šarlota s jagodama i jogurtom

Kod ukrašavanja, ovu jagodičastu šarlotu probajte dekorirati ukrasnom vrpcom. Dobit ćete pravu “ženskastu” tortu neodoljivog izgleda!

Sastojci:

    400 g piškota
    300 ml mlijeka
    3 žlice ruma
    500 g jagoda

Za kremu 1:

    300 ml mlijeka
    2 žumanjka
    3 žlice šećera
    1 žličica burbon vanilija šećera
    1 žlica gustina
    250 ml vrhnja za šlag
    10 g želatine

Za kremu 2:

    250 ml vrhnja za šlag
    4 žlice šećera
    1 žličica burbon vanilija šećera
    250 ml čvrstog jogurta
    10 g želatine

Priprema:

    Jagode operite, očistite i narežite.
    Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
    Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
    U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
    U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se   hladi.
    Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
    Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda.
    Pripremite drugu kremu – vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama.
    Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
    Prije posluživanja tortu dobro ohladite.

Za izradu ove dražesne proljetne torte izdvojite oko 40 minuta, a ja sam ju radila u kalupu promjera 24 cm. Dobar tek!

Recept: Tatjana Pastuović Klaić

Izvor: gastro.24sata.hr

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja