Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Držite se ovih pet stvari i dijete će vam u školi biti uspješno

Držite se ovih pet stvari i dijete će vam u školi biti uspješno

Prema njegovom mišljenju, pogrešno je djecu non stop ispitivati imaju li domaću zadaću i kako je bilo u školi. Isto tako, ovaj svjetski poznati psiholog ističe da roditelji ne bi trebali svako jutro djeci “glumiti” budilice. Kad krenu u školu, djeca bi trebala početi sama stjecati naviku ustajanja. Evo što je još savjetovao roditeljima školaraca.

Nikada ne pitajte dijete ima li domaću zadaću

Stvorite takvu atmosferu u obitelji da dijete zna da očekujete dobar uspjeh u školi, ali i da je samo odgovorno za svoje obaveze kao što je npr. domaća zadaća. Ukoliko dijete ne ispunjava svoje školske obaveze i to se odražava na uspjeh, možete mu uskratiti neke privilegije kao što su druženja s prijateljima, rođendani, igrice na računalu ili odlazak u kino.

Prestanite buditi djecu i svakodnevno ih požurivati kako ne bi zakasnila u školu

Prestanite glumiti budilicu u ljudskom obliku. Djeca trebaju dobiti svoju budilicu i tu prestaje svako vaše angažiranje oko ustajanja. U početku će vjerojatno kasniti, ali vi ih ni slučajno ne trebate buditi i štititi od posljedica. Napišite učiteljici poruku i u njoj objasnite da dijete nema nikakvo opravdanje za svoje kašnjenje i tražite da postupi onako kako se postupa s djecom koja kasne na satove. Naravno, ukoliko školski uspjeh djeteta trpi zbog njegovih kašnjenja, opet stupa na scenu uskraćivanje privilegija.

Ne pretjerujte s pohvalama

Kad dijete dobije, npr. peticu iz matematike, nemojte ga dizati u zvijezde, već mu recite: “Ooo, to je baš dobro za tebe!” Time mu dajete do znanja da ne uči da bi vas učinilo sretnim, već da bi imalo uspješan život.

Nikad ne pitajte dijete “Kako je bilo u školi?”

Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno ponavljate ovu rečenicu svakog dana. Umjesto toga, šutite i čekajte da dijete samo počne pričati. Kada se to dogodi, nemojte ni tada postavljati dodatna pitanja, već koristite čarobnu rečenicu “Pričaj mi više o tome”. Za početak, u pitanju je zapovijed, a ne pitanje, i to zapovijed koja ne zvuči nimalo autoritarno, pa će je dijete bez otpora prihvatiti, a vi ćete konačno početi dobivati prave informacije.

Ne dozvolite da dijete bude pretrpano izvanškolskim aktivnostima

Djeca trebaju više vremena provoditi u obitelji jer tamo “grade” karakter i usvajaju vrijednosti. Svakodnevno jurcanje s treninga na sat glume pa na tečaj stranog jezika upropastit će vaš obiteljski život, a vas pretvoriti u zombija. Striktno se držite pravila – samo jedna izvannastavna aktivnost po djetetu. A kada već počne trenirati nogomet ili učiti engleski, ne dozvolite mu da brzo odustane, već ga natjerajte da ustraje neko vrijeme, jer ništa nije lako kad prvi put probate.

Upozorite ga da se ove aktivnosti mora držati sljedećih šest mjeseci prije nego što poželi upisati neku drugu aktivnost.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja