Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Držite mobitele i tablete podalje od dječjih kreveta

Držite mobitele i tablete podalje od dječjih kreveta

Obzirom da igrice i slična čuda moderne tehnike na pametnim telefonima i tabletima odvlače pažnju djeci, te ometaju rutinu odmora i spavanja, vodeći znanstvenici preporučuju da ih se drži podalje od mjesta spavanja, tj. kreveta. Istraživanja nedvojbeno dokazuju da bolje spavaju oni koji svoje uređaje ne drže blizu mjesta spavanja.

Prema istraživanju Sveučilišta u Kaliforniji, koje je provedeno na više od 2000 devet i dvanaest-godišnjaka, većina ih drži mobitele i tablete u prostoru gdje spavaju, pa im noću stižu zvučne obavijesti o prispjeću nove poruke itd.

Sve to djeci odvlači pažnju i remeti im san. Za zdravi san i bolju naspavanost važno je male elektroničke uređaje ugasiti i ostaviti ih u drugoj prostoriji.

Mobiteli i tableti štetniji od televizora

Istraživanje također potvrđuje da i 75% ispitanika ima i TV uređaj u spavaćoj sobi. Međutim, stručnjaci smatraju da za razliku od televizora, mali ekrani uređaja koji su mnogo bliži djetetovu licu i koji povećavaju izloženost plavom svjetlu, sprečavaju melatonin da „upali“ ciklus spavanja tijekom noći. Iz toga proizlazi tvrdnja da bi to mogao biti važan faktor zašto su neka djeca ujutro neispavana.

Rezultati ovih istraživanja ne donose konačan odgovor na pitanje koja je poveznica između mobitela, tableta i problema sa spavanjem kod djece, znanstvenici vjeruju da će naredne studije dokazati utječu li na rezultate istraživanja i drugi faktori.

Voditeljica istraživanja Jennifer Falbe savjetuje roditeljima da ograniče vrijeme koje dijete provodi na mobitelu i tabletu, te ih ugase tijekom noći, jer nedostatak sna može negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Ugašeni “gadgeti” jednako bolji san i zdravlje

Studija također potvrđuje rezultate drugih istraživanja, uključujući istraživanje na odraslima koji koriste e-čitače u krevetu prije spavanja. Ovisnici o „gadgetima“ puno lošije spavaju, sjedilačkog su načina života i fizički su neaktivni. Manjak aktivnosti dovodi do pretilosti i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Držite li dijete podalje od svijetlećih uređaja i zvučnih obavijesti, pomoći ćete da se unutarnji sat u njegovu organizmu, koji mu pokazuje da je vrijeme za spavanje, resetira. Bolji san znači i više energije za psihičke i fizičke napore tijekom dana.

Djeca ne vole zabrane zabrane, ali Falbe tvrdi da roditelji moraju biti neumoljivi u nakani da uklone male i velike elektroničke uređaje iz dječjih soba po noći. Uz pretilost, posljedice mogu biti i loša koncentracija, loši rezultati u školi, problemi u ponašanju i slab imunitet.

Roditeljska zabrana definitivno će dovesti do bunta djece, no roditelji moraju biti neumoljivi jer je dokazano da dobar san i odmor donosi i bolje zdravstveno stanje djeteta, pa je izlazak na kraj sa djetetom, i eliminacija mobitela i tableta iz spavaćih soba, samo mala žrtva na koju moraju biti spremi.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja