Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Dracena: Lijepa i korisna biljka

Dracena: Lijepa i korisna biljka

 

Dracena vuče porijeklo sa afričkog kontinenta, sa Madagaskara, a njen naziv dolazi od grčke reči drakaina i znači ženski zmaj, pa je u nekim dijelovima svijeta poznata i kao Zmajevo drvo.

 

Osnovni zahtjevi njege dracene

Dracena traži dosta svjetlosti, ali joj nikako ne doprinose direktne sunčeve zrake, jer mogu izazvati opekline na listovima i oštetiti biljku. Nedostatak svjetla će, s druge strane, za posljedicu imati nezdravu boju listova, odnosno listovi će biti bljeđi od uobičajenih. Za dracenu se uvjetno može reći da odlično podnosi suho tlo i neredovno zalijevanje, dok je stalno pisutna vlaga u tlu jedan od njenih najvećih neprijatelja i dovodi do truljenja korijena. Zbog toga je potrebno izbjegavati česta i obilna orošavanja listova, kao i tuširanje, jer ako voda dospije u rozetu iz koje se lišće razvija i tu se zadrži, dolazi do oštećenja listova, čak i do propadanja biljke.

Iako ne podnosi vlažno tlo, draceni je neophodna veća vlažnost zraka. Suh zrak, posebno u zimskim mjesecima, u prostorijama sa centralnim grijanjem, TA pećima, štetit će biljci. Isto vrijedi i za propuh, nagle promjene temperature i često mijenjanje položaja. U takvim nepovoljnim uvjetima dracena reagira opadanjem lišća. Minimalne zimske temperature za pravilan rast i razvoj su od 15°C do 18°C, a ljeti od 23°C do 26 °C. Tijekom ljeta dracena biti vani, u umjerenoj hladovini.

Od štetnika i bolesti koje one mogu uzrokovati, dracenu najčešće napadaju štitaste uši i crveni pauk, protiv kojih bi se trebalo reagirati adekvatnim insekticidima.

 

Presađivanje i razmnožavanje dracene

Tijekom rasta, na vrhu stabla dracene formira se gusti sloj listova, dok stari listovi postupno opadaju pa je donji dio dracene potpuno ogoljen. Za pravilan razvoj stabla poželjno je osigurati da stabljike budu uspravne, a za postizanje željene forme dracena se orezujePresađivanje se obavlja u proljeće, obično svake druge godine, za što je idealna duboka saksija, za broj veća od prethodne, s dobrom drenažom. Također, proljeće je i period za razmnožavanje, koje se obavlja reznicama ili margotiranjem.

 

Efektivna protiv zagađenja

Dracena je uvrštena na popis biljaka najefikasnijih čistača zraka u zatvorenim prostorijama. Naime, znanstvenici su otklonili zabludu da sobno cvijeće oduzima kisik i da ga zato ne bi trebalo držati u prostorijama u kojima boravimo. Dokazano je da biljke ne samo da proizvode kisik, već oslobađaju i kapljice koje sakupljaju štetne tvari iz zraka i smanjuju količinu prašine čak do 20%.

 

 

 

Izvor: www.agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja