Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Donosimo vam 7 korisnih savjeta za odvikavanje od pelena

Donosimo vam 7 korisnih savjeta za odvikavanje od pelena

Za odvikavanje od pelena treba vam samo puno strpljenja i odluka da li ćete odmah učiti dijete na wc školjku ili ćete početi odvikavanje s kahlicom. Za wc školjke postoje dodaci tj. minijaturne daske koje su prilagođene mališanima i lako se montiraju na školjku.

Donosimo vam sedam savjeta koji će vam pomoći u procesu odvikavanja.

1. Budite strpljivi

Proces odvikavanja od pelena započnite tek kada vaše dijete pokaže spremnost i interes da to učini. Djeca obično u dobi između 2 i 3 godine počinju pokazivati interes postavljajući pitanja o kupaonici i toaletu, boraveći suha duže vrijeme što ukazuje na bolju kontrolu mjehura, želeći nositi samo donje rublje kao “velika” djeca i govoreći samoinicijativno da je pelena prljava. Bez obzira pojavljuju li se ovi znakovi spremnosti postepeno ili odjednom, oni su dobrodošli i znak su da odvikavanje može početi. Roditelji se trebaju naoružati strpljenjem, jer kao i svaka druga vještina, kontrola mjehura i navika odlaska na toalet uči se savladava postepeno.

2. Učinite odlazak na kahlicu zabavnim

Odvajanje od pelene i odlazak na kahlicu treba biti zanimljivo i ležerno. Nabavite kahlicu i stavite je u sobu u kojoj se dijete igra i ono će tijekom dana nekoliko puta sjesti na nju iz čiste zabave. Mnoge mame savjetuju da se tijekom odlaska na kahlicu dijete zabavlja s pričama ili igračkama. Važno je ne stvarati pritisak na dijete da dok je na kahlici obavezno mora obaviti nuždu. Obavljanje male ili velike nužde kod djece (kao i kod odraslih) treba biti stvar potrebe i prirodni proces koji se obavlja gotovo nesvjesno, a ne nešto što je obaveza.

3. Preskočite međufazu hlača

Mnogi roditelji dijete oblače u hlačice kako bi izbjegli mokrenje posvuda. Kako bi izbjegli “nezgode” s mokrenjem po cijeloj kući, ograničite mjesta kretanja djeteta i pustite ga da samo odredi kad je vrijeme da ide na kahlicu ili u toalet. Umjesto da ga stalno pitate “Piški ti se?”, dogovorite se da dijete vama kaže kad je vrijeme za wc. Na taj način dijete dobiva osjećaj da ima kontrolu nad procesom obavljanja nužde.

4. Pohvale i nagrade

Ako dijete napravi i najmanji pomak u procesu odvikavanja od pelena, dajte mu do znanja da ste ponosni na njega sretnim uzvicima, pljeskom, plesom. Učinite to kako bi dijete shvatilo da je učinilo nešto predivno i ono će sve učiniti da to ponovi. Osim verbalne pohvale, mnogi roditelji koriste i slatkiše, igračke ili naljepnice s omiljenim crtanim likovima. No, kroz vrijeme smanjite količinu nagrada dok ne dođete do situacije da dijete više ne treba ni nagradu ni pohvalu kako bi otišlo na kahlicu.

5. Bacite pelene

Nakon što jednom odlučite maknuti pelene iz života svog djeteta, nemojte ih više koristiti. U procesu odvikivanja, ponovno korištenje pelena moglo bi samo zbuniti dijete. Dio mama odlučit će se za varijantu da pelene koriste samo tijekom noći, jer je reguliranje noćnog mokrenja malo duži proces tijekom kojeg dijete treba izvježbati mozak da ga probudi i podsjeti da je vrijeme za mokrenje.

6. Priprema, ciljaj

Mokrenje stoječki predstavlja dodatni izazov kod dječaka. Bacanjem okruglih žitnih pahuljica u toalet i poticanje djeteta da ih pogodi, jedan je od trikova koji funkcioniraju. Ako u blizini nije otac ili stariji brat da mu pokaže, stavite dijete na stolicu da može piškiti u toalet za odrasle i potaknite ga da mlazom mokraće pogađa žitne pahuljice koje ste bacili u toalet. Kad dijete shvati da se pritom žitne pahuljice okreću, zabavi neće biti kraja.

7. “Nezgode” se događaju

Baš kad ste pomislili da ste zauvijek završili s pelenama, vaše dijete moglo bi požaliti i željeti pelenu natrag ili ponovno početi piškiti u gaćice. Upamtite, sve je to samo faza i “nezgode” su normalne i uobičajen dio procesa odvikavanja od pelena. Imajte strpljenja i ustrajnosti i ubrzo će sve doći na svoje mjesto.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja