
Domaće granola pločice sa suhim smokvama i bademima
Samo pet osnovnih sastojaka potrebno ti je za ove granola pločice. Ne trebaš ih čak niti peći! Ako nisi ljubitelj smokava, možeš koristiti datulje, a ako ti ovo nije dovoljno slasnih namirnica, ubaci po svojoj volji dodatno orašasto ili suho voće.
Sastojci:
- 200 grama suhih smokava
- 80 grama meda ili javorovog sirupa ili sirupa od agave
- 60 grama prirodnog maslaca od kikirikija (ili bademovog maslaca)
- 130 grama badema (prženi, nasjeckani)
- 120 grama zobenih pahuljica
- orašasto voće po izboru
- suho voće po izboru
Priprema:
- Smokve stavi u uređaj za obradu hrane na 1 minutu.
- Neobavezni korak: Zob i bademe stavi u pećnicu i peci ih na 180 stupnjeva 10-15 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Možeš ih ostaviti i sirove.
- U veliku zdjelu za miješanje stavi zob, bademe i smokve. Zdjelu stavi na stranu.
- Zagrij med i maslac od kikirikija u maloj tavi na laganoj vatri.
- Promiješaj i prelij preko smjese od zobi, badema i smokvi, a zatim promiješaj sve da bude jednolika smjesa.
- Zatim prebaci u posudu za pečenje veličine 20×20 centimetara obloženu papirom za pečenje.
- Čvrsto pritisni smjesu nečim ravnim kako bi ona bila ravnomjerno raspoređena.
- Pokrij folijom i ostavi da se učvrsti u hladnjaku ili zamrzivaču 15-20 minuta.
- Izvadi van i nasjeckaj na 10 jednakih pločica.
- Možeš ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i nekoliko dana.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!
Share