Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Dječji strahovi: Pomozite svojem djetetu da se nosi s njima

Dječji strahovi: Pomozite svojem djetetu da se nosi s njima

Kao i odrasli, i djeca se znaju boriti sa raznoraznim strahovima koji im mogu stvoriti i ozbiljnije probleme. Srećom, većina je dječjih strahova privremena, blaga i na njih se može utjecati s malo roditeljske pomoći i ohrabrenja.

Primjećivanje znakova straha

Kad je u pitanju pokazivanje straha, djeca mogu biti jako nepredvidiva i on se može manifestirati na puno različitih načina. U većini slučajeva kada dijete zbog nečega osjeti strah, kaže: “Ne sviđa mi se ovo, bojim se “, međutim dijete nerijetko svoj strah može pokazati i svojim neverbalnim ponašanjem. Znakovi straha ne moraju uvijek biti jasni i mogu se manifestirati na sljedeće načine:

  –  djetetov apetit je dramatično oslabio
  –  nemirno spava i često se noću budi
  –  počinje mucati
  –  postalo je letargično i ne želi se igrati s prijateljima
  –  počelo se obilno znojiti
  –  postalo je dezorijentirano

Pet koraka za ublažavanje straha

1. Ozbiljno shvatite dijete

Možda vam se učini simpatičnim što se vaše dijete boji psića, no strah je za njega vrlo stvaran. Izbjegnite ismijavanje i pokažite djetetu da suosjećate s njim i da mu želite pomoći. Dijete mora osjetiti da ima vašu podršku.

2. Ohrabrite ga

Ponavljajte mu da nema razloga za strah i da je sigurno. Vaše hrabrenje ojačat će njegovu emocionalnu snagu, dajući mu odlučnost da pobijedi strah.

3. Težite k suočavanju sa strahom

Dijete neće naučiti kao prevladati strah ako se ne pokuša suočiti s njim. Potrudite se da ne izbjegava izvor svoga straha.

4. Naučite ga opuštanju

Kad primijetite da vam je dijete napeto, potaknite ga da opusti mišiće ruku i polakše diše. Ovu vježbu izvodite s djetetom svakodnevno kod kuće.

5. “Prođite” strah s djetetom

Pokažite djetetu da može pobijediti strah prolazeći s njim kroz iskustvo straha. Vaša prisutnost i bodrenje uvelike će mu pomoći u prevladavanju straha.

Izvor:Klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja