Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Dječji doplatak za još 94 tisuće obitelji: Provjerite imate li pravo na njega

Dječji doplatak za još 94 tisuće obitelji: Provjerite imate li pravo na njega

Tko sve ima pravo na dječji doplatak?

Pravo na dječji doplatak ostvarit će sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna. Prema procjenama Ministarstva, ovakvim će promjenama pravo na dječji doplatak dobiti još 94 tisuće obitelji, odnosno još 156 tisuća djece. Iznosi doplatka za pojedine razrede neće se mijenjati.

Prema sadašnjim odredbama, 299,34 kune dodatka po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543,14 kuna, 249,45 kuna one kojima je prihod po članu od 543,14 do 1119,53 kune te 199,56 kuna za obitelji s prihodom po članu od 1119,53 do 1663 kune.

Pomaknuta dobna granica za školarce

Na snazi ostaje i tzv. pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete od 500 kuna, a dobivat će ga i obitelji obuhvaćene povećanjem dohodovnog cenzusa. Navedenim zakonskim izmjenama regulira se i dobna granica za ostvarivanje prava na doplatak za djecu koja pohađaju srednju školu.

Pravo na doplatak moći će ostvariti i djeca do 21. godine života, koje se, uslijed bolesti, nalaze na redovitom školovanju. Prema dosadašnjim odredbama, djeca imaju pravo na doplatak najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 19 godina.

Djeca, čiji redovni program srednjoškolskog obrazovanja traje 5 godina također će imati pravo na dječji doplatak.

Nove izmjene Zakona trebale bi biti izglasane prije ljetne saborske stanke, a očekuje se da Zakon stupi na snagu 1. srpnja 2018.

Izvor:Klinfo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja