Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Djeca mlađa od šest godina koriste previše paste za zube. Provjerite je li tako i kod vas

Djeca mlađa od šest godina koriste previše paste za zube. Provjerite je li tako i kod vas

Djeca to vjerojatno rade jer je pasta za zube slatka, voćnog okusa, lijepe boje. Možda u želji da sve rade sami, ali uz nedostatak fine motorike, jednostavno istisnu previše paste za jedno pranje zubića i time oštećuju caklinu mliječnih zuba i rade kontraefekt.

Preporučena doza paste za jedno pranje za djecu mlađu od tri godine je veličina malo većeg zrna riže, a za djecu od tri do šest godina veličine graška. To je zbog fluorida koji paste često sadrže, a koji je ključan u obrani od karijesa. Paste za zube s fluoridom ne preporučuju se djeci mlađoj od dvije godine. Nakon te dobi dozvoljeno je koristiti dječje paste s fluoridom, dva puta dnevno, u količini zrna riže ili zrna graška nakon 3. rođendana.

Fluorid je mineral koji se nalazi u tlu i vodi. Još prije 70 godina znanstvenici su otkrili da osobe koje piju prirodnu mineralnu vodu imaju manje karijesa i manje problema sa zubima. Ubrzo se fluorid počeo dodavati vodi, pastama za zube, vodicama za ispiranje zuba i sličnim proizvodima. I doista, fluorid je pomogao značajno smanjiti bolesti zuba i desni modernog čovjeka.

Međutim, previše fluorida u periodu kad se zubi tek formiraju može dovesti do pojave mrljica i tragova na caklini zubi, odnosno do stanja koje se naziva – dentalna fluoroza, razvojnog poremećaja u zubima (caklini) i kostima koji nastaje zbog prekomjerna unošenja fluorida u organizam tijekom razvoja.

Danas dječje paste za zube imaju točno određene dozvoljene doze fluorida koje su svakako manje od doza u pastama za odrasle. Neki proizvođači čak izbjegavaju i voćni okus paste, kako bi se izbjeglo gutanje.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga.                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja