Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Djeca i ljubimci – Trikovi koje dijete može naučiti psa

Djeca i ljubimci – Trikovi koje dijete može naučiti psa

Ako ste vi svoje dijete razveselili psom, donosimo vam upute kako da ga ono nauči nekim trikovima i tako se zabavi te poveže sa svojim ljubimcem.
Osnovni trening pasa i njihove poslušnosti nije važan samo za voljenu životinju, nego i dijete uči odgovornosti te jača vezu između ljubimca i cijele obitelji.

Evo jednostavnih savjeta uz pomoć kojih i vaše dijete može trenirati psa da se dobro ponaša i da se ima čime pohvaliti kada ga prošeta u park među ostale pse.

Uvježbavanje psa da sjedne

Ovo je osnovna naredba koju bi svaki pas trebao znati poslušati. Naoružajte dijete keksićima za nagradu – ono će biti veselo zaokupljeni oko ove lekcije koju uči psa, a pas će biti oduševljen pažnjom koju dobiva.
Ovu će naredbu psa biti najjednostavnije naučiti „mamljenjem“. Točno tako, treba ga namamiti da učini ono što dijete želi i potom ga nagraditi za dobro obavljen posao.

Dakle, neka dijete stane ili klekne ispred psa držeći keksić ispred njegova nosa. Zatim polako podiže poslasticu preko njegove glave, a pas ju prati i prirodno sjeda. Nakon što pogleda gore, a prije nego sjedne treba izgovoriti: SJEDNI! A zatim, odmah nakon što je sjeo reći: BRAAAVO!! i nagraditi ga slasticom.
Treba paziti da keks ne bude previsoko, jer bi pas mogao skočiti da ga uzme. Također, valja spomenuti da ne treba ponavljati ovu (kao i ni jednu drugu) vježbu bezbroj puta, jer će psu dosaditi. Nekoliko kraćih intervala donijet će bolje rezultate od jednog dugačkog.

Uvježbavanje psa da legne

Nakon što je naučio sjesti, sljedeći je korak da pas nauči leći. Kroz nekoliko dana po nekoliko minuta ovog treninga i moći ćete još jedan trik  pribilježiti u dostignuća vašega ljubimca.

Naučiti psa da legne prilično je jednostavan napredak ako je brzo usvojio sjedanje. Kada pas sjedi, treba uzeti poslasticu te mu ju staviti ispred nosa. Zatim ju polako spuštati na pod dok on njuškom prati i konačno i sam liježe. Trenutak prije nego legne, treba reći: LEZI!, a nakon što je to obavio pohvaliti ga i dati mu keksić.

Kada pas kroz neko vrijeme usvoji i ovu vježbu, neće više biti potrebe za kolačićima u ruci, pratit će pokrete i naredbe i bez poslastice za nagradu.

Uvježbavanje psa da se vrti oko svoje osi

Pas koji se vrti je sretan pas. Ono što je odlično jest da je ovaj trik djeci relativno lako podučiti psa, a bit će nemjerljivo sretni i ponosni kada budu svojim prijateljima pokazivali koliko je njihov pas pametan.

Najlakše će biti ako se opet kao motivacija koristi hrana. Dakle, ruku s poslasticama treba staviti iznad glave psa, a pas će ju primijetiti i gledati za njom – zatim treba ruku kretati u krug kako bi je on mogao pratiti. Kada napravi puni krug, treba ga nagraditi kolačićem i s puno riječi pohvale.
A zatim ponoviti, pa opet i opet i opet. Dijete bi svaki dan trebalo odvojiti određeno vrijeme za dresiranje i uvježbavanje svoga psa – a on će se kroz neko vrijeme okretati na sam pokret ruke koji je korišten pri vježbanju. Važno je da ga se uvijek nagradi i s maženjem – psi to jako vole i čini ih sretnima.

Uvježbavanje psa da vam da šapu

Kada jednom uspiju s ovim trikom i pas odgovori djetetu na izgovoreno: Daj šapu!, ovo će im vjerojatno postati stalni pozdrav kojeg će koristiti kad god i gdje god se nalazili. Učenje psa da pruži šapu oduzet će ipak malo više vremena od prethodnih trikova. Psima nije prirodno da se rukuju i radije se pozdravljaju njuškanjem.

Prije početka učenja ovog trika budite sigurni da je pas usavršio naredbu za sjedanje, jer to je pozicija iz koje se  radi ovaj trik. Tako pas svu pozornost usmjerava na trenera. Neka dijete klekne ispred njega i pokaže mu da imate slastice, a potom zatvori šaku. Ruku sa slasticama treba staviti nekoliko centimetara iznad poda, a iznad nje otvoren dlan druge ruke. Možda će u početku krenuti njuškom, ali mu to ne treba dozvoliti. Na koncu će pokušati i svojom šapom doći do keksića. Kada podigne šapu od zemlje, potrebno ga je ohrabriti i dati mu slasticu.

Ovaj se trik uči postepeno. Prvo pas diže šapu samo malo, zatim sve više dok ne stavi šapu skroz u trenerovu ruku. Zatim se može odizati ruka od zemlje, tempom koji će psu odgovarati. I tako sve dok nije usavršen i ovaj trik.

Ono što je važno za zapamtiti prilikom uvježbavanja pasa: najbolje je koristiti mekane poslastice. Ako budete koristili tvrde keksiće koje pas dugo treba žvakati, dok se on njima zasladi – zaboravit će zašto ih je uopće dobio.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja