Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Darovi koje će dijete pamtiti cijeloga života

Darovi koje će dijete pamtiti cijeloga života

Sreća se ne nalazi u skupim igračkama, najnovijim mobitelima i markiranoj robi. Ono što će život vašeg djeteta učiniti sretnim i ispunjenim, besplatno je, i kao takvo svima dostupno.

Nada, vrijeme, iskrenost, velikodušnost itd. samo su neki od darova koje dijete pamti cijeloga života. Pitanje je samo, jesmo li mi kao roditelji, tih besplatnih poklona svjesni i jesmo li ih spremni podijeliti s drugima.

Svaki put, kad se upitate: “Što bih danas mogao pokloniti svojem najdražem mališanu?”, imajte na umu neke od sljedećih neprocjenjivih životnih poklona.

Izazov

Nemojte sputavati dijete u njegovim snovima. Lijep je osjećaj sanjati i željeti nešto. Budite im poticaj i ohrabrujte ih svaki dan. Uz vašu podršku, djeca će uspjeti postići i više nego što su očekivala i mislila da je moguće ostvariti.

Znatiželja

Naučite svoju djecu da budu znatiželjna, da postavljaju pitanja i otkrivaju svijet oko sebe. “Prestani postavljati toliko pitanja” rečenica je koje dijete ne bi trebalo čuti iz vaših usta. Znatiželja je jedan od prvih kotačića koji pokreću stroj učenja, a time i dječji razvoj.

Nada

Vjerojatno nema ljepšeg osjećaja od pozitivnog razmišljanja i nadanja. Kroz nadanje dobivamo dodatnu snagu, izdržljivost i odlučnost. I u najtežim trenutcima ona nas tjera naprijed. Naučite i vašu djecu da je uvijek rado imaju pokraj sebe.

Poljupci i zagrljaji

Zapamtite, vaš sin i/ili kćer nije nikad prestar za zagrljaj ili pusu. Širite ljubav, darujte ljubav i dijelite ljubav jer ona pokreće svijet.

Optimizam

Ne kaže se bezveze da pesimisti ne mijenjaju svijet, već optimisti preuzimaju tu ulogu. Uvijek optimisti, nikad pesimisti.

Smijeh

Smijte se sa svojom djecom ama baš svaki dan. U svakodnevnim situacijama pronađite razlog za smijeh. Osmijeh je zarazan i potrudite se da on zarazi i vašu djecu. Smijanjem se oslobađamo osjećaja ljutnje, straha, krivnje, tjeskobe i napetosti.

Vrijeme

Vrijeme se ne može kupiti novcem. Ne možete ga dobiti ili vratiti kad god poželite. Stoga, razmislite koliko vremena provodite sa svojom djecom i je li to dovoljno.

[PROČITAJTE I OVO: Stručnjaci upozoravaju: za dobrobit djeteta vratite obiteljsko okupljanje za stolom]
Disciplina

Djecu od malih nogu treba učiti odgovornom ponašanju. Disciplina je vještina koja se može naučiti. Treba biti ustrajan i uporan.

Ohrabrenje

Riječi su iznimno moćno sredstvo, one mogu stvoriti ili uništiti. Birajte riječi kojima ohrabrujte svoje dijete i širite pozitivnu energiju.

Velikodušnost

Usprkos značaju koji dobrota ima u našim životima, učiti djecu da budu velikodušna nije nimalo jednostavan zadatak. Velikodušnost se najbolje demonstrira darovanjem vremena ili resursa onima koji to trebaju. Samo vlastitim primjerima djeci možete pokazati i dokazati koliko je nešto bitno i vrijedno.

Iskrenost

Djeca koja na vrijeme počnu učiti o važnosti iskrenosti, imaju daleko veću mogućnost u zrelijoj dobi biti iskreni. Istraživanja su pokazala da ljudi koji ne lažu i koji ništa ne skrivaju, imaju veći prag samopoštovanja, uživaju u životu i bolje spavaju noću.

Mašta

Nije neobično što je jedan od najvećih umova 20. stoljeća Albert Einstein tvrdio: “Mašta je važnija od znanja.” Omogućite djeci da u svojoj glavi ruše sve granice nemogućeg bez straha od pogreške.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja