Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Cvjetna gredica u starom roštilju

Cvjetna gredica u starom roštilju

Samo uzgajanje nije zahtjevno, a ako im se osigura dobro drenirano tlo i sunčana pozicija lukovice se ubrajaju u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti. Tulipani, zumbuli, narcise ili šafrani mogu se saditi u teglama različitih dimenzija ovisno o veličini biljke zbog čega možemo posegnuti i za kreativnijim rješenjima u planiranju šarene proljetne gredice.

Preobrazba starog roštilja u cvjetnu gredicu

Kod odabira tegle i lukovičastog bilja koje ćemo saditi u njima treba imati na umu da se lukovica dužine 5 cm sadi u teglu dubine najmanje 20 cm, s time da od površine zemlje do ruba tegle treba biti 2,5 cm slobodnog prostora.

Prije sadnje potrebno je metalnom četkom očistiti unutrašnju stranu roštilja, no neće štetiti čak i ako ostane nešto pepela, budući da je izvrstan izvor kalcija, kalija i mikroelemenata za biljke. Lukovičasto cvijeće voli drenirano tlo, pa se na dno posude stavlja materijal koji će omogućiti propusnost kao što su glinene kuglice ili komadi razbijenog glinenenog lonca.

Pjeskovita ili lagana tla osiguravaju dobru drenažu, no uglavnom su siromašna humusom i hranjivim tvarima, te je prije sadnje zemlju potrebno obogatiti organskim kompostom.

Lukovica se sadi tako da je šiljsti vrh okrenut prema gore, no ako nije jasno koja je prava strana može se posaditi i bočno jer će na taj način biljka bez poteškoća naći svoj put prema gore. Dubina na koju ih sadimo je dva do tri puta veća od njihove visine što se odnosi i na razmak sadnje među lukovicama.

Izvor: Urbana Vrtlarka

Foto: Berislava Picek

Ovaj članak bi sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja