Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Cvijeće prenosi parazite pčelama, ali i obratno – pokazala nova studija

Cvijeće prenosi parazite pčelama, ali i obratno – pokazala nova studija

Istraživanje je provedeno na polju u istočnom New Yorku gdje su istraživači pregledali 2.624 cvjetova 89 vrsta te 2.672 pčela 110 vrsta analiziravši parazite ovih kukaca tijekom čitave vegetacijske sezone. Pomoću molekularnih podataka identificirali su pet uobičajenih protozoa i gljivičnih parazita. “Vrlo malo znamo o prenošenju ovih bolesti”, rekao je za news.cornell autor studije Scott McArt, docent entomologije na Fakultetu za poljoprivredu i životne znanosti Sveučilišta Cornell. “Naša studija pokazuje da pčele bolesti mogu prenijeti na različite vrste cvijeća, a intenzitet oblikuju cvjetna i pčelinja zajednica”, dodao je. Istraživači su otkrili tri glavna faktora u prenošenju bolesti, a riječ je o obilju cvijeća, broju društvenih pčela i njihovoj raznolikosti.

Više cvijeća na poljima smanjuje rizik od bolesti

Kako sezona napreduje, tako se povećava i broj cvijeća na polju. Istovremeno, udio onoga na kojem su zabilježeni paraziti opada i tako se smanjuje rizik da pčela pokupi parazita kada sleti na cvijet.  “To ima doista važne značajke za očuvanje, jer ako želite ograničiti širenje bolesti, samo posadite puno cvijeća“, rekao je McArt, dodavši da sadnja ove vrste bilja također nudi hranu oprašivačima. “To je dobitak: ako sadimo cvijeće i stvaramo puno krme, možemo razrijediti i bolesti”. Studija je otkrila da su društveni kukci, poput pčela i bumbara izloženiji zarazama nego solitarne pčelinje vrste. Istraživači su otkrili da se kasnije u sezoni povećava broj društvenih, dok se općenito smanjuje njihova raznolikost.

I raznolikost vrsta smanjuje širenje bolesti

“I raznolikost manje društvenih pčela daje manju vjerojatnost da su one sveukupno zaražene što je pozitivno za njihovo očuvanje: ako promoviramo njihovu raznolikost, bit će manje bolesti”, rekao je McArt te nadodao kako velik broj zaraza društvenih može prijeći i na druge vrste ovih oprašivača. U budućim studijama planiraju utvrditi je li povećanje obilja cvijeća umanjuje negativne učinke povećanog broja društvenih pčela. Također, potrebno je još proučavanja kako bi se shvatilo zašto su one toliko podložne parazitima.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja