Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Čudotvorne namirnice za snižavanje lošeg kolesterola

Čudotvorne namirnice za snižavanje lošeg kolesterola

 

1. Češnjak

Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni tlak i kolesterol u krvi, te sprječava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju iako se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.

 

2. Maslinovo ulje

Snižava loš i stimulira povećanje dobrog kolesterola. Sprječava pretvaranje lošeg kolesterola u toksični ili “oksidirani” oblik i tako štiti arterije od plaka

 

3. Kurkuma

Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava kolesterol i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno djelovanje.

 

4. Grejp

Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava kolesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejp konzumira cijeli. Otkriveno je na koji način grejp pomaže u čišćenju jetre.

 

5. Đumbir

Snižava kolesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog ljekovitog korijena priprema i čaj. Potiče cirkulaciju i širi krvne žile koji opskrbljuju krvlju ruke i noge.

 

6. Avokado

Snižava kolesterol i širi krvne žile, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim djelovanjem sprječava stvaranje štetnog LDL kolesterola koji uništava arterije.

 

7. Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i kolesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne žile od ateroskleroze.

 

8. Grah

Ustanovljeno je da samo pola šalice kuhanog graha na dan snižava kolesterol za 10 posto.

 

9. Jabučni ocat

Znanstveno je dokazano da jabučni ocat jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksina, snižava krvni tlak i regulira razinu lošeg kolesterola, masnoća i šećera u krvi.

 

 

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja