Kako ublažiti štete od mraza na voćnim vrstama

Kako ublažiti štete od mraza na voćnim vrstama

Postoji mogućnost da je došlo i do velikih šteta, od 50 pa i do 100 posto, ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivredi i ribarstva.

Da je mraz načinio velike štete na voćnim vrstama, potvrdila je i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivredi i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Njihov razmjer uslijed niskih temperatura koje su se u noći  6./7. kao i 7./8. travnja kretale od -2 ⁰C, a na pojedinim lokalitetima čak i do -7 ⁰C, ovisi o voćnoj vrsti i sorti te fenofazi u kojoj su se biljke nalazile.

"S obzirom na to da je zbog ranije vegetacije većina voćnih vrsta u fazi pune cvatnje (kruška, šljiva, trešnja) ili gotovo otvorenih cvjetnih balona (neke sorte jabuke) dok su kod nekih već formirani plodići (trešnja, breskva, marelica, šljiva, jagoda…) postoji mogućnost da je došlo i do velikih šteta, od 50 pa i do 100 posto“, ističu na svojoj stranici. 

Napominju pritom kako je štetu moguće samo ublažiti te preporučuju što prije izvršiti tretiranje aminokiselinama (biostimulatorima) kako bi se kod biljaka ublažio stres i pomoglo da se vrate u "normalno" stanje. Pripravci koji se koriste za to su Drin, Protifert, Fitoalgen, Poly-amin, Trainer, Agrovital i sl.

"Kod potpunih šteta (100 posto) tretiranje navedenim biostimulatorima nije potrebno budući da su generativni organi odumrli tj. urod će sigurno izostati“, naglašavaju.

Također, preporučuju i preventivno prskanje gore navedenim pripravcima u onim nasadima gdje šteta nije 100 posto, kako bi biljka lakše podnijela stres od niskih temperatura.

Tretiranje je poželjno ponoviti nakon tri do pet dana.

 

Izvor: www.savjetodavna.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem