Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam

Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam

Uskrs nam je pred vratima iako su okolnosti u kojima ga dočekujemo u najmanju ruku neobične.

Vjerujem da ste zadnjih tjedana svoje kulinarsko umijeće doveli do savršenstva i da ste već isplanirali kako će izgledati vaš svečani ručak ove nedjelje. Veliki dio vas će ići u dva smjera: kuhana šunka uz francusku, mladi luk i rotkvice ili janjetina uz puno mladog luka. Sve ostale opcije su također dobar izbor, ni najmanje ne sumnjam u to, što god odlučili pripremiti. 

Ako ima neodlučnih među vama, možda imam rješenje! Janjeći flam je cjenovno jeftiniji komad mesa, kada je janjetina u pitanju. Osim klasičnog pečenja uz krumpire, može se pripremiti i na nešto kreativniji, a usudim se reći, i ponešto svečaniji i moderniji način.

Sretan Uskrs dragi ljudi i neka vam na stolu ne manjka prefine hrane koju ćete, siguran sam, pripremiti s puno ljubavi - na zadovoljstvo svih oko sebe.

Sastojci:

  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice svježe kadulje
  • 3 žlice svježe mente
  • 1 komad janjećeg flama s rebrima
  • 3 žlice svježeg origana
  • 5 žlica svježeg peršina
  • Korica jednog limuna
  • Sol

Dodatno:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4-5 batata
  • Papar
  • mladi luk

Priprema:

Počnite s otkoštavanjem janjetine. Kratkim potezima noža skinite kosti rebara te uklonite hrskavice i višak masnoće. Ako imate debljih dijelova mesa, slobodno ih malo stanjite nožem. Skinite kožu s polovice mesa, tj.s onog dijela koji će rolanjem završiti u unutrašnjosti rolade.

U električnu sjeckalicu ubacite začine, češnjak, sol i maslinovo ulje pa napravite “kremu”. Premažite meso po cijeloj unutrašnjoj površini.

Ja sam rolanje započeo s “kraja” rebara tj od malo užeg dijela. Kada zarolate meso učvrstiti ga mesarskim koncem i to tako da prvo vezanje bude preko “otvorenih” dijelova rolade. Nakon toga učvrstite roladu poprečnih vezanjem na 5-6 mjesta kako bi spriječili eventualno odmatanje. Ako vam je ostalo još malo “kreme”, premažite roladu izvana te ju još malo posolite.

Batat sam rezao na “harmoniku” te začinio samo sa soli i paprom te malo premazao maslinovim uljem. 

Složite sve u posudu za pečenje, nakidajte još malo svježeg začinskom bilja i stavite ga i po mesu i po batatu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još dodatnih 15-20 minuta, tj ovisno koju razinu pečenosti želite.

Kada je sve gotovo, ostavite meso da odmori pet minuta, narežite na šnite i poslužite uz mladi luk ili nekakvu drugu salatu po vlastitom izboru. 

U slast! 

 

Izvor: gastro.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem