Neodoljivi mramorni kuglof zvijezda je svakog stola!

Neodoljivi mramorni kuglof zvijezda je svakog stola!

Bademi, čokolada, korica naranče, vanilija...može li bolje?

Mramorni kuglof mirisan je i prepun okusa, a svojom mekoćom osvaja na prvi zalogaj!
Klasicima poput mramornog kolača ne treba puno predstavljanja. On je prepoznatljiv, svakodnevni kolač koji svi ponekad pripremamo. Ipak, kada je dobar i sočan on može konkurirati i najsloženijim tortama. Upravo ta jednostavnost daje mu poseban šarm, a za svečanije prilike možemo ga pripremiti u formi kuglofa. Dodajte tome umak od čokolade, posipajte sve listićima badema i dobit ćete pravu zvijezdu blagdanskog stola bez puno truda.

Sastojci:

Za kuglof:

  • 2 žlice kakao praha
  • 250 g brašna
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 250 g maslaca
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 3 žlice ulja
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke

 

Za umak od čokolade:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja

 

Za posipanje:

  • bademi narezani na listiće
  • ušećerena korica naranče

 

Postupak:

Za kuglof:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.

Maslac sobne temperature i šećer miksajte dok ne postanu kremasti.

Dodajte jogurt i ulje pa sve nastavite miksati.

Dodajte jedan po jedan žumanjak te nakon svakoga dobro izmiješajte da se sastojci povežu.

U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo. Naizmjence dodajite brašno i snijeg od bjelanjaka u smjesu od maslaca i žumanjaka dok sve ne potrošite.

Podijelite smjesu na dva jednaka dijela pa u jedan dio umiješajte dvije žlice kakao praha, a u drugi dio umiješajte sjemenke vanilije.

Kalup za kuglof lagano nauljite pa u njega stavljajte žlicu bijele smjese, žlicu smeđe smjese naizmjence. Na kraju možete sve još malo izmiješati ili prošarati kako bi postigli mramorni efekt.

Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 50 – 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.

Pečeni kuglof pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje i odvojite ga od kalupa. Ostavite ga da se ohladi, a zatim ga prelijte umakom od čokolade i posipajte ga listićima badema i koricom naranče.

Za umak od čokolade:

Čokoladu narežite na manje komade dodajte joj slatko vrhnje pa sve rastopite nad parom. Dobro sve promiješajte kako bi se pretvorilo u glatki umak pa njime prelijte mramorni kuglof.

U slast!

 

Izvor: gastro.hr ; Fotografija: Andrea Cukrov

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem