Znate li službeni recept za slavonsku kobasicu?

Znate li službeni recept za slavonsku kobasicu?

 

Meso, masno tkivo, sol, paprika i češnjak - sastojci su Slavonske kobasice. U kojim omjerima i postotcima? A biber?

Izrada kobasice majstorski je posao jer treba pogoditi pravi omjer soli, začina, mesa i masnoća. Ima onih koji neće tako lako podijeliti svoj recept s drugima i čuvaju ga samo za odabrane. 

No, znate li da je recept za slavonsku kobasicu dostupan i lako ga možete "skinuti" na internetu. 

Objavila ga je udruga Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca i to kod podnošenja zahtjeva da ovaj mesni specijalitet dobije zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. 

Prije mljevenja - meso i masnoću dobro ocijediti

U specifikaciji stoji kako osnovnu sirovinu za pripremu nadjeva Slavonske kobasice čini najmanje 70% usitnjenog svinjskog mesa II. i III. kategorije (meso plećke bez podlaktice, vrata, potrbušine i prsa). Do 30% ove vrste mesa moguće je zamijeniti onim I. kategorije (but bez potkoljenice, leđni mišić). Nadalje, iz narezanog mesa odstranjuju se suvišne i mekane masnoće, tetive te ostatci krvavih dijelova. Osim mesa, nadjev čini najviše do 30% čvrstog masnog tkiva.

Meso i slanina moraju biti ohlađeni te nakon 12-satnog cijeđenja pri temperaturi do 10 °C, usitnjavaju se reznom pločom perforacija promjera 6 mm - 8 mm. Potom se nadjev važe te se na njegovu masu dodaju kuhinjska sol 1,8 - 2,2%, crvena slatka i ljuta paprika do maksimalno 1,2% i češnjak do 0,25%. Nakon toga se on dobro izmiješa.  Stjepan Živković, predsjednik ove udruge upozorava kako papriku, sol i češnjak treba odmah, a ne šaku po šaku, staviti na meso te izmješati jer, upozorava, što se dulje miješa, meso dobiva drugačiju, neželjenu strukturu.

No, što je s drugim začinima? 

Pfeifer stavlja i biber.

Viktor Pfeifer, poznati proizvođač mesnih prerađevina ističe kako on u svoju dodaje i biber i to do 2 % na ukupnu masu. "Kažu, u Slavonsku kobasicu ne ide biber. To je zato jer se drže recepata iz onog kraja koji nisu imali grofove kao što su bili Pejačević, Norman pa nisu ni imali bibera na raspolaganju. Nema danas pravog slavonskog proizvođača koji neće u kobasicu i kulen staviti i papra", zaključuje. 

 

Fotografija: Martina Popić

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

 

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem