Burek s mesom i bundevom - jesenska delicija koja grije

Burek s mesom i bundevom - jesenska delicija koja grije

 

Bundeva je apsolutni favorit jeseni, no s obzirom na to da smo ju isprobali u već poznatim kombinacijama poput juhe, njoka ili samo pečene bundeve iz pećnice frend i ja tražili smo neki novi način pripreme ove slasne namirnice.

Ja sam naučila raditi savršeno vučeno tijesto i pišem vam provjeren recept u nastavku a što se tiče nadjeva došli smo do iznimno ukusne kombinacije bundeve i mljevenog mesa. Uz podosta papra ova pita – burek je prava jesenska delicija koja grije.

Sastojci za vučeno tijesto:

  • 2 žličice soli
  • 300 ml tople vode
  • 500 g obično bijelo glatko brašno
  • 50 ml ulja
  • ulje za ruke i za premazivanje

Sastojci za punjenje:

  • dosta svježe mljevenog šarenog papra
  • 3-4 žličice himalajske soli
  • 400 g ribane bundeve
  • 1/2 kg mljevenog mesa (čista svinjetina ili miješano)
  • 2 žličice sode bikarbone
  • malo kajenskog papra
  • 2 glavice crvenog luka

 

Priprema: Tijesto zamijesimo od svih navedenih sastojaka tako što ćemo u brašno dodati toplu vodu i sve ostale sastojke pa mijesiti kojih 10 – 15 minuta. Podijelimo ga na 3 kuglice koje ćemo ravnomjerno izvagati. Jedna kuglica će biti cca 270 - 300 g. Tijesto bogato nauljimo i ostavimo u zdjelicu koju smo prekrili prozirnom folijom da se ne bi isušilo. Ostavite ga minimalno 30 minuta ali najbolje je i kada ga ostavimo u hladnjaku preko noći pa koristimo idući dan. Prije nego ćemo ga razvlačiti izvadimo vučeno tijesto iz hladnjaka 30 minuta prije da dođe na sobnu temperaturu. Pripremimo stolnjak, nauljimo ruke i iz sredine krenemo lagano razvlačiti krajeve sve dok ne bude jako tanko i prozračno. Punjenje pripremimo tako što smo naribali bundevu, narezali sitno luk i sve pomiješali dobro s mljevenim mesom i začinima. Prvo žlicom a onda sjedinite rukama da se prožme. Na razvučeno tijesto posipamo najprije ulje, a onda na to sve rasporedimo nadjeva od mljevenog mesa i bundeve. Nadjeva ćete također imati za 3 okrugla bureka. Zarolamo tijesto pomoću stolnjaka do pola, pa onda s druge strane opet do pola. Zarolamo u “zvrk” iliti oblik okruglog motanog bureka. Ili oblik po želji.Premažemo s još malo ulja. Stavimo peći burek u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 – 190 stupnjeva cca 35 minuta. Korica će biti hrskava, a unutrašnjost mekana i aromatična. Bundeva, meso i dobra količina papra su se nama pokazali kao vrhunska jesenska kombinacija.

 

Tekst i fotografija: Geeketa - gastro.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem