Varaždinski klipič zaštićen je na najvećoj mogućoj razini, u cijeloj EU

Varaždinski klipič zaštićen je na najvećoj mogućoj razini, u cijeloj EU

- Ponosni smo što je naš Varaždinski klipič od jučer službeno zaštićen na najvišoj mogućoj razini, na razini Europske unije.

Upućujem čestitke i zahvalnost svima koji su sudjelovali u dugotrajnom procesu zaštite te uložili puno energije, vremena i znanja u ovaj veliki uspjeh, a posebno kuharskom majstoru Damiru Crlenom i našem pročelniku Dragutinu Vinceku – istaknuo je župan Radimir Čačić danas, 7. listopada, u hotelu Turist na konferenciji za novinare povodom zaštite Varaždinskog klipiča oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.


Proces zaštite počeo je još 2003. godine osnivanjem Udruge kuhara Varaždinske županije, koja je za Varaždinski klipič 2006. prvo dobila Jamstveni žig, u listopadu 2017. godine nacionalnu zaštitu, a sada, točno tri godine kasnije, i zaštitu na razini cijele Europske unije.


- Posebno sam sretan što se ostvarila vizija koju smo imali još 2003. godine. Cilj je bio zaštititi Varaždinski klipič i time zadržati njegov jedinstveni identitet, vizualnu prepoznatljivost, ali se i pobrinuti da bude jako fini te da ga pamte svi gosti koji dolaze ovamo. Standardi su danas jasno propisani, vizualni i normativni, čime smo doista postigli veliki uspjeh. Zahvaljujem prvenstveno Varaždinskoj županiji na kontinuiranoj pomoći i neupitnoj podršci, kao i svim kuharima te mladima koji su sudjelovali u promociji klipiča diljem Hrvatske i svijeta. Svako jutro neka vas Varaždinski klipič učini sretnim! – poručio je Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.


U Hrvatskoj je sada ukupno 27 proizvoda sa zaštitom na razini Europske unije, a Varaždinska županija je najbolja među svim županijama jer ima četiri proizvoda zaštićena, a tri u postupku zaštite na razini EU-a, dok je jedan proizvod u proceduri za dobivanje nacionalne zaštite.


- Varaždinska županija ima četiri zaštićena proizvoda na razini Europske unije, po čemu smo na prvom mjestu zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Osim na Varaždinski klipič i Varaždinsko zelje, posebno smo ponosni na naše Varaždinsko bučino ulje, koje je u postupku zaštite na razini EU-a. To su proizvodi koji se isključivo odnose na područje Varaždinske županije, dok zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom na razini EU-a imamo zaštićenog Zagorskog purana i Zagorske mlince, dok je u postupku zaštita i za Zagorske štrukle te Zagorski bagremov med. No, tu je još jedan isključivo naš proizvod za koji je pokrenuta nacionalna zaštita, a to je Ludbreški hren. Novac uložen u zaštitu Varaždinskog klipiča i drugih proizvoda nije beznačajan, a ovdje se multiplicira u brendu te poruci i garanciji kvalitete hrane jednoga kraja – rekao je župan Čačić.


Naziv „Varaždinski klipič" i recept su se prvi put pojavili u 18. stoljeću. Domišljate i kreativne domaćice su počele ručno izrađivati to slasno pecivo, a postupak izrade su od njih s vremenom preuzeli pekari.

Od tada do danas teško je odoljeti ovom autentičnom proizvodu. Tijesto se priprema na poseban način: razvlači se i potom reže na trake i mota sve do dobivanja gotovog oblika – klipiča. Od drugih sličnih pekarskih proizvoda se razlikuje po tome što s obje strane mora imati po četiri nabora, dužina mora biti najmanje 25 centimetara, a na površini ima premaz od jaja i posip od sjemenki kumina.


Ima hrskav okus koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izrada tijesta takvog oblika i izgleda je poseban pokazatelj znanja i umijeća proizvođača s područja Varaždinske županije. Tako izrađeno tijesto daje Varaždinskom klipiču specifičan vanjski i unutarnji izgled, konzistenciju i okus zbog čega je ovaj pekarski proizvod jedinstven.

 

Ovaj članak bi sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

 

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem