DIY Kućni biljni terarij

DIY Kućni biljni terarij

Veliki trend postali su maleni kućni terariji za biljke. Uz fotografije vas vodimo kroz proces izrade mini kućnog terarija.

Terariji imitiraju staklenike koji pružaju idealne uvjete za njihove stanovnike – biljke. Biljke koje se najčešće sade u kućne terarije su biljke koje nisu zahtjevne za održavanje, pa su idealne za početnike u biljnom svijetu ili služe kao ukras u poslovnom prostoru ili domu.

Odabir terarija ovisi o vrsti biljaka koje planirate saditi. Zatvoreni terariji su idelani za biljke koje traže visoku vlažnost, dok u otvorene terarije sadimo kaktuse i sukulente, čija potreba za vodom nije toliko velika, ali vole sunce i svjetla mjesta.

 

Što je sve potrebno da biste izradili biljni terarij?

  • Staklena posuda / terarij
  • Ukrasni kamen i šljunak
  • Supstrat
  • Sukulenti (ili bilo koje drugo bilje, za koje se odlučite)
  • Hvataljke, škarice za uređivanje, ljevak

Terarij

Veličina terarija mora biti u skladu sa veličinom biljaka koje biramo. Najvažnija stavka prilikom odabira terarija jest dobra prolaznost svjetla.

Odabir biljke

Biljke biramo u skladu sa veličinom terarija te sličnih porodica – kako bi održavanje odgovaralo svim biljkama u posudi, u slučaju da sadite više od jedne biljke. Imajte na umu da se terarij postavlja na svjetlo mjesto, međutim ne na izravnu sunčevu svjetlost. Za bogatiji izgled terarija, biramo biljke različitih oblika i boja.

Postavljanje terarija

Ljevak koristimo kako bismo uredno usipavali slojeve, da ne zaprljamo staklo. Početni sloj sastoji se od drenaže – pijeska, šljunka ili kamenčića. Bitna je dobra drenaža, kako tlo ne bi bilo prepuno vode što u krajnjem ishodu dovodi do truljenja korjenja, a samim time i cijele biljke. Na gornji sloj preporučuje se još staviti i tanki sloj drvnog ugljena, zbog održavanja čistoće i filtriranja zraka.

 

Opcionalno, prije stavljanja zemlje / supstrata se stavlja tanak sloj mahovine, kako zemlja ne bi prodirala u donje slojeve drenaže. Biljku pažljivo postavljajte prstima ili sa žlicom u rupu u zemlji, nakon što ste očistili višak zemlje oko korjenja. Biljke smještajte što dalje od samih rubova i kutova terarija. Nakon presađivanja biljaka, možete dodati i neke detalje za dodatan ukras kao što su grančice, figurice, ukrasna stakalca ili kamenčići.

 

Ovaj bi članak sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem