Šećerni detoks

Šećerni detoks

Korisni savjeti za jednostavno čišćenje organizma od šećera. 

Rafinirani bijeli šećer danas je prisutan u većini proizvoda koje vidimo na policama naših trgovina.

Razočaravajuća je to činjenica kada znamo da je upravo taj sastojak okidač za cijeli niz bolesti, poput dijabetesa, pretilosti, hipertenzije te raznih kroničnih oboljenja.

Studije su također pokazale da šećer stvara ovisnost snažniju od kokaina!

Dok jedete šećer, otpušta se hormon sreće dopamin.

No trik je u tome što ga svaki put morate pojesti više kako bi vaš organizam otpustio istu količinu dopamina.

Zašto ga se stoga ne biste odrekli na nekoliko tjedana te isprobali šećerni detoks?

Budete li uporni, rezultati bi vas mogli ugodno iznenaditi, čak i zaprepastiti.

Neki smatraju da je za zdravstvene dobrobiti dovoljno samo smanjiti unos rafiniranog šećera, no to nije točno.

Zašto biste ga uopće konzumirali kad u vašem organizmu stvara disbalans i kad od njega nemate apsolutno nikakve koristi?
 

Opasni antinutrijent


Za razliku od proteina, ugljikohidrata i masnoća, šećer nije makronutrijent.

Jedino što on daje vašem tijelu su prazne kalorije.

Neki ga s razlogom nazivaju i antinutrijentom jer iz organizma „izvlači“ minerale, poput magnezija i kalcija, za vlastitu probavu.

Kako šećer djeluje na vaš organizam:

  • stvara ovisnost
  • može dovesti do rezistencije ili otpornosti na hormon leptin
  • povećava razine štetnih triglicerida u krvi
  • opterećuje jetru
  • dovodi do pretilosti
  • dovodi do naglog rasta i pada energije


Savjeti za provođenje šećernog detoksa


Ukoliko ste odlučni, šećerni detoks možete napraviti tako da se već prvog dana odreknete sve hrane koja ga sadrži.

No možete to učiniti i postupno - tako da prvih nekoliko dana procesirani šećer zamijenite prirodnim zaslađivačima, poput sirovog meda, javorova sirupa, stevije, kokosova šećera i sl., koje ćete konzumirati u vrlo malim količinama.

Nakon toga trebali biste eliminirati i te prirodne zaslađivače.

Donosimo vam savjete za detoks.
 

Eliminirajte iz kuhinje sve namirnice koje sadrže rafinirani šećer


Prvi korak u šećernom detoksu jest taj da s kuhinjskih polica i iz hladnjaka izbacite sve ono što među sastojcima na ambalaži uključuje i šećer.

Pazite! Skrivenog šećera ima u kupovnom kruhu, salatnim dresinzima, voćnim jogurtima, gotovim umacima od rajčice, kečapu, voću iz konzerve, kupovnom maslacu od orašida, gaziranim napitcima, sokovima…

Stoga, prije kupnje dobro provjerite sastojke navedene na pakiranju.

Jako je važno i da, osim rafiniranog šećera, izbacite i sve umjetne zaslađivače, koji su jako štetni za vaše zdravlje i dovode do raznih oboljenja.    
 

Napunite kuhinju svježim povrćem i voćem te kuhajte sami


Nakon što ste eliminirali svu gotovu, pakiranu hranu, vrijeme je da kuhinju napunite zdravim namirnicama.

Nabavljajte i kupujte isključivo svježe i sezonsko voće i povrće, salate, korjenasto povrće, kupušnjače i sl.

Poželjno je da što češće kuhate sami jer ćete tako imati potpunu kontrolu nad time što unosite u organizam.   

Premda to neki ne dopuštaju, tijekom detoksa u malim količinama možete pojesti voće koje sadrži prirodne šećere, primjerice datulju, smokvu ili nekoliko grožđica.

Za razliku od procesiranog šećera, prirodni šećeri, poput fruktoze prisutne u voću, korisni su za vaše zdravlje, osobito zato što dolaze u „paketu“ s mineralima, vitaminima, vlaknima i enzimima.

Zato se takve hrane nipošto ne biste trebali odreći. 

 

Povećajte unos vlaknaste hrane i vode


Kako biste smanjili žudnju za šećerom, povećajte unos hrane bogate vlaknima.

Hrana poput orašastog voća, sjemenki i mahunarki pridonijet će vašem osjećaju sitosti i u tom slučaju i vaša žudnja za slatkišima će se smanjiti.

Također, dijetalna vlakna održavaju zdrave razine šećera u krvi, odnosno sprečavaju nagli pad šećera.

Svakako povećajte unos voća bogatog vlaknima i vodom, poput citrusa, bobičastog voća, dinje, lubenice…

Važna je i dostatna hidratacija organizma, stoga povećajte unos vode.  

 

Jedite više biljnih proteina


Povećanim unosom proteina snizit ćete razine hormona gladi grelina i tako ćete smanjiti i svoju žudnju za slatkišima.

Konzumirajte mahunarke, poput leće i graha, šparoge, avokado, brokulu, raznovrsno orašasto voće, kvinoju, chia sjemenke, zobene pahuljice i sl. 


Apstinencijska kriza


Prvih dana nakon odricanja od procesiranog šećera mogli biste patiti od glavobolje, grčeva, umora, nadutosti i sl., no neka vas to ne obeshrabri, samo nastavite dalje.

Ti će simptomi apstinencijske krize s vremenom nestati.

Sjetite se da šećer stvara ovisnost i da će ga vaše tijelo u početku tražiti, no nemojte posustati i odustati.


Trajanje detoksa


Čišćenje organizma od šećera može trajati nekoliko tjedana ili mjesec dana.

Nakon toga velika je vjerojatnost da će se vaš organizam naviknuti na prirodni šećer i onaj umjetni više neće ni tražiti.

Dvadeset i jedan dan je potreban za uvođenje zdravih navika – izdržite barem toliko!
 

Dobrobiti šećernog detoksa:

  • veće razine energije i vitalnost
  • poboljšane mentalne sposobnosti
  • nestanak trbušnog sala
  • zdraviji i ljepši zubi
  • mladolik izgled kože
  • nestanak akni
  • gubitak suvišnih kilograma
  • bolji san
  • znatno manji rizik od dijabetesa
  • puno bolja probava

 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj bi članak sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem